Nieuwsbrief Amsterdam 10 januari 2019

Editie West

Nieuwsbrief Amsterdam 10 januari 2019

Afbeelding

25 jaar op internet

Internet, het is bijna niet meer weg te denken. Toch is het nog maar 25 jaar geleden dat Amsterdam, als eerste Nederlandse gemeente, haar digitale deuren opende voor haar bewoners. Om precies te zijn op 15 januari 1994; toen werd De Digitale Stad (foto) gelanceerd. We kijken even terug.

DEZE IS LEUK DIJKERS EN PLEINERS: 

Het beste idee

Weg met taboes? 250 boomparken in West? Een toolkit tegen muggen? Vanaf 16 januari kunt u stemmen op de plannen die volgens u financiële ondersteuning mogen ontvangen. U ontvangt hiervoor een persoonlijke stemcode via de post. De plannen met de meeste stemmen, worden uitgevoerd.

Lijst


EN DEZE OOK TROUWENS:

Hart van goud

Tien Amsterdammers met een hart van goud zijn genomineerd voor de titel Amsterdammer van het jaar. Allemaal hebben ze laten zien dat ze op hun manier van betekenis zijn voor de stad. U kunt nu stemmen op uw favoriet. De winnaar wordt 20 januari gekozen.

HIER HEBBEN WIJ VAN HET STADSDORP ERVARING MEE. IS ERG LEUK OM TE DOEN.

Taalcoach

Wist u dat u een grote hulp kunt zijn voor een Amsterdammer die niet goed Nederlands spreekt? Door maar één keer per week af te spreken en te praten over alledaagse dingen. Zo kunnen deze Amsterdammers hun Nederlands oefenen.


‘Damsko Strijder’

Het kunstwerk ‘Damsko Strijder’ is uit 59 ontwerpen gekozen om op het Mercatorplein de herinnering aan burgemeester Van der Laan levend te houden. Ook zijn bekende uitspraak ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ zal een plaats krijgen op het plein.

Bouwoverlast

Stadsdeel West start een pilot met een verplichte vergunning voor het plaatsen van bouwobjecten in de openbare ruimte. Met de maatregelen wil het stadsdeel overlast door containers, dixies en andere objecten op straat terugbrengen.


Naar de voorschool

Nieuw dit jaar: kinderen kunnen een half jaar eerder naar de voorschool. Dus vanaf 2 jaar, in plaats van 2,5 jaar. Uw kind inschrijven kan al als hij of zij 1 jaar oud is. Tijd om u te oriënteren? Op 23 januari is het de Dag van de Voorschool.

Tijd voor lezen

Hester de Kruif is vrijwilliger bij de VoorleesExpress, het grootste vrijwilligersproject van de stad. Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Hester las voor aan Marita uit groep 5. Ze komt nog regelmatig bij het gezin over de vloer.


Knappe koppen

Wilt u samen met nog 70 andere knappe koppen het hoofd breken over het gebruik van 3D-tooling bij de ontwikkeling van de stad? Dan bent u op 18 en 19 januari van harte welkom op de Hackathon Amsterdam 3D Omgevingswet op het NDSM-terrein.

Erfgoed

In deze rubriek staat elke week een archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in de stad centraal. Deze week besteden we aandacht aan collectieve architectuur: gebouwen met gedeelde voorzieningen.