Hang de vlag maar (niet) uit

vlag

De vlag kan uit, maar dat kost de ondernemer dan wel geld vanaf 1 januari. In de Haarlemmerbuurt en andere winkelbuurten hangt het af van het formaat vlag. Hoe groter hoe duurder.

En trouwens niet alleen vlaggen maar ook sandwichborden, banieren, bedrukte parasols, gevelreclame, en andere vormen van reclame-uitingen in de openbare ruimte. Het is duidelijk, de gemeente heeft weer een nieuwe manier gevonden om belasting te heffen, misschien om het debet van de afvalcentrale op te lossen.

In een brief die vandaag aan ondernemers is gestuurd worden de voorbeelden opgesomd: een bord van 2 vierkante meter in Noord kan 84 euro per jaar kosten, in het Centrum is dat 150 euro. De gemeenteraad stelt op 6 november de regels en de tarieven vast.

Op zichzelf is het begrijpelijk dat de gemeente paal en perk stelt aan de overbelasting van de openbare ruimte. En zeg nou zelf, we willen niet struikelen over de sandwichborden op de stoep. Een belangrijke vraag is welke reclame-uiting als ongewenst beschouwd wordt en wie daarover oordeelt. De vlag kan (voorlopig) nog niet uit. En de discussie hierover lijkt ook nog niet afgesloten.

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 3 reacties

  1. In Amsterdam is het verpesten van het straatbeeld, zoals bij alle ontsierende billboards, toegestaan zolang de gemeente er aan denkt te kunnen verdienen. Want wordt er wel aan verdiend? Het ambtenarenapparaat is zo duur dat een bord dat € 150 oplevert, waarschijnlijk niet opweegt tegen de kosten die de gemeente moet maken om dat bedrag te innen.

  2. Denk dat Hans gelijk heeft

  3. Ik denk dat Hans gelijk heeft

Geef een reactie

Sluit Menu