DOMINO en zo

 

Dag allemaal,

Hoe staat het leven?

Als je op de hoogte wilt blijven van wat er in de buurt leeft en wat de gemeente voor nieuws en voor plannen heeft met de buurt, kom dan op 4 november voor de halfjaarlijkse bijeenkomst waar niet vergaderd noch gesproken wordt, maar waar je wel langs tafels en mensen kan lopen voor informatie over de buurt. Er ontstaan tijdens deze ontmoetingen vaak interessante gesprekken tussen bewoners en beleidsmakers. Doe eens gek en kom langs. Er zijn ook lekkere broodjes trouwens.

Is de Haarlemmerdijk een beauty strip aan het worden? We durven het bijna niet te zeggen maar op de Haarlemmerdijk 127 komt…. een kapper. Ja, zowat naast de kapper die er vorig jaar is geopend en de nagelstudio die zich, ook onlangs,  tegenover ‘Rock&Roll’ heeft gevestigd, de nagelstudio naast De Pizzabakkers die er ook nog niet zo lang zit.

Wij hebben over deze situatie gesproken met Matthew Eelman, onze gebiedsmakelaar, en Myra Rooijmans, onze winkelstraatmanager.

Het is en blijft heel erg moeilijk om de diversiteit op dijk en plein te behouden, laat staan te verbeteren. Hoe komt dat? Heel eenvoudig: niet de gemeente en niet de winkeliersvereniging, maar de verhuurders van de winkelruimtes bepalen wie er in komt. Blijkbaar is er zoveel behoefte aan haar- en nagelverzorging dat die branche goed loopt. Ze hebben geen concurrentie van on line stores, want on line je haar laten doen is best moeilijk. Het enige wat we kunnen doen is, mocht je een interessante ondernemer kennen die een winkelpand in deze buurt zoekt, aan de bel trekken. Meldt het via deze site, of direct aan Myra Rooymans.

Het ondefinieerbare winkeltje op nummer 2 ( Geen toeristenwinkel maar stiekem toch) is dicht. Wij zijn blij. We vonden het jammer dat op dat prachtige punt in de stad een winkel was gekomen die niemand als een verrijking voor de buurt beschouwde  en er bovendien heel afwijkende openingstijden op nahield. De verhuurder van de winkel zoekt een nieuwe huurder waar hij wel blij van wordt, want dat was hij met de vorige huurders zeker niet.

Het voormalig ABN AMRO gebouw op de kop van de dijk, op het plein, staat nog steeds te huur. Ideen zijn zeer welkom en de gemeente is niet ongewillig om na te denken over een mengformule in dit pand.

Dan de DOMINO.

Hieronder een verslagje van een directe buurvrouw van de Domino’s, Siesa.

Lieve buren,

Woensdagochtend  9 oktober diende de rechtszaak tegen de gemeente voor het verlenen van een detailhandel vergunning aan Domino’s, zoals voor de Haarlemmerdijk 174 vereist is.
Even het plaatje:
Er zaten drie rechters met naast hen een griffier.

Daartegenover zaten Adrian, Vincent en Matthijs in de ‘Domino nee’ hoek.  Naast hen de franchisenemer van Domino’s met een koppel advocaten en daarnaast  iemand van de gemeente.

In het publiek zaten een paar buren van Domino’s waaronder ik ( Siesa) en de Domino Haarlemmerdijk bedrijfsleider.
De rechter begon met vragen te stellen, de eerste was voor de gemeente: Hoe kon het dat de gemeente eerst een vergunning aan Domino’s als detailhandel had geweigerd en er toen vervolgens toch een had verleend? Deze vraag tekent m.i. de insteek van de rechters, en achteraf hadden wij het gevoel dat er goed en eerlijk ‘gewerkt’ was. De partijen konden op het laatst nog het woord nemen en hun standpunt uitleggen.
Onze insteek: Domino’s is geen detailhandel maar een (distributie) bedrijf en dat past niet in het bestemmingsplan op die plek. Aan de rechters om te beslissen of Domino’s niet tóch uitgesloten had moeten worden. Het gaat hier over de interpretatie van HET BEGRIP BEDRIJF EN HET BEGRIP DETAILHANDEL IN HET BESTEMMINGSPLAN
Uitspraak: uiterlijk 20 november.

Via deze site kun je op de hoogte blijven van het verloop van deze zaak.

 

Talkshow in de ROODE BIOSCOOP

De talkshows die daar zullen gaan plaatsvinden zijn in voorbereiding. Het is me best een klusje en het zal niet voor januari zijn dat we uitvliegen. Maar we zijn er mee bezig.

Dit was het voor nu. Fijn weekend.

 

 

Deze post heeft 3 reacties

  1. Helaas kan ik er niet bij zijn op 4 November, want op Ameland. Hopelijk een positieve uitspraak voor de Dijk tegen Domino’s en zie met spanning uit naar de talkshow. Leuk!

  2. Vanuit de gemeente is een projectteam opgezet die ondermijning in kaart gaat brengen. Hierbij worden een aantal straten in het centrum in kaart gebracht en een van die straten is de Haarlemmerstraat/dijk. Weet niet precies wanneer dit van start gaat maar als het goed is weten het BIZ bestuur en de winkelstraatmanager hier meer vanaf. En nee, zoveel behoefte is er niet aan haar en nagelsalons: wanneer je het aantal klanten bekijkt wat daar binnenkomt bij een aantal van die zaken dan mag je je echt afvragen hoe zij die hoge huren kunnen opbrengen.

  3. Ken je de voorgeschiedenis van H’dijk 2?

    Ik vind het verontrustend dat de winkelstraatmanager geen eigen netwerk heeft van ondernemers die graag starten op de dijk en straat. En die ook niet bij machte is om met pandeigenaren de strijd aan te gaan. Daarvoor moet je een pitbull zijn, iemand die durft in te gaan tegen het grote geld, de woningbouwverenigingen (en de gemeente).

Geef een reactie

Sluit Menu