Een gasloze poort

poort4

Vermoedelijk is het de eerste gasloze toegangspoort ter wereld, de Haarlemmer- of Willemspoort aan het plein. Dat verklaart de ontsierende pijpen op het dak die nodig zijn voor de warmtepompinstallatie die de energie moet leveren. Maar zo belooft Stadsherstel, die zal binnenkort aan het zicht worden onttrokken door panelen in dezelfde kleur waarin het gebouw is geschilderd. Dat is een mengeling van lever en zandkleur. Dit zijn de oorspronkelijke kleuren van de poort toen die in 1840 werd geopend. Het zogenaamde grachtengroen dateert uit 1970 en kwam gelukkig in de poort niet voor.

poort1 

Op donderdag 1 augustus konden de eerste huurders die op de lijst van Stadsherstel staan, de 9 appartementen bezichtigen. Het tiende appartement is bedoeld voor de zogeheten ‘terugkeerder’, iemand die in de poort woonde voordat die werd gerestaureerd. De huur van de appartementen loopt van 1050 euro aan de waterzijde tot 1250 aan de pleinzijde. 

 In de loop van dit jaar zal de Haarlemmerpoort weer in gebruik zijn, met aan de linkerkant vanaf het plein gezien een bar/brasserie en aan de rechterkant een restaurant. Erboven zijn dus de appartementen ondergebracht, onder de monumentale kap over de hele breedte zijn dat er vier. 

 Op dit moment wordt de laatste hand gelegd, aan het verwijderen van graffiti en het voltooien van de interieurs maar nu al kunnen we een goed beeld krijgen van de gedecoreerde plafonds in de poort zelf en de bekroning van de zuilen. Als de verantwoordelijke opzichter van Stadsherstel terug is van vakantie, kunnen we binnenkijken. Wordt vervolgd dus. 

poort2

poort3

Vraagje aan de buurtbewoners: hoe oud zijn de lantarenpalen op het Plein en verwijzen ze inderdaad naar Willem II?

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ik vind het nu al prachtig, m.n kleur lever/zand!
    Kijk uit naar brasserie en restaurant.
    Dank voor al je update info Jaap.

  2. De kroonlantaarns dateren in ieder geval van na 2000, maar zijn een kopie van de lantaarn die in 1883 in Amsterdam werd geïntroduceerd. De kroon op de kap verwijst naar de keizerskroon op de Westertoren, en heeft dus niets met Willem II te maken.

Geef een reactie

Sluit Menu