LIEF EN LEED

Lieve buurtbewoners.

Wij hopen jullie allemaal te zien op 1 juli in de tuin van Rogier en Reina.  Winkelstraatmanager Myra en gebiedsmakelaren Matthew en Barbera en alle andere mensen die hard werken om onze buurt leefbaar te houden en leefbaarder te maken zijn van harte welkom.

Lief en leed…. vorige week is de man van Lies Barends, de vrouw waar wij een portretje van hebben gemaakt voor op deze site, gestorven na een prachthuwelijk van 52 jaar. Toen Jaap zijn woning op de Haarlemmer Houttuinen werd uitgedragen stonden de buurtbewoners in een haag voor de woning van Jaap en Lies. Er is een collecte gehouden op de Haarlemmer Houttuinen voor een mooi bloemstuk. We wensen Lies heel veel sterkte

Ook op de dijk leed. Tina en Linda zijn jarenlang een vertrouwd duo geweest als de compagnons die de winkel NATUURLIJK, op de hoek van de Binnen Dommersstraat en de Dijk dreven. Ze hebben ook samen de laatste jaren van Geertje, hun 94 jarige overbuurvrouw, opgefleurd door elke dag bij Beagles en Beans een kopje koffie met Geertje te drinken en wat lol te trappen met de goedgebekte Geert. Geert is er helaas niet meer en nu is ook Linda gestorven. Een grote klap voor Tina die er nu alleen voor staat en nauwelijks kan bevatten dat haar goede vriendin en compagnon er nu niet meer is. Veel sterkte voor deze lieve vrouw.

Tja… het houdt niet over. De dierenwinkel BELLO heeft aangepaste openingstijden. Peter, een zeer bekend gezicht op de dijk, is ziek. Hij zit al op de dijk van het begin van de jaren tachtig. Toen dreef hij The Pink Panther, een lunchroom op de plek waar nu Beagles and Beans zit. We hopen het aller- allerbeste voor hem.

Als jullie dit verwerkt hebben dan volgt er nu wat beter nieuws.

Een bepaald aantal zaken op de Dijk zijn onder winkeliers en bewoners niet erg populair.Meestal gaat het om zaken die verhuld uitsluitend op toerisme gericht zijn en die door niemand als een verrijking worden ervaren. Die ontwikkeling lijkt nu met betrekking tot een paar panden gestopt, dan wel ten goede te keren. Hierover in een later bericht meer.Wellicht kan iemand van de gemeente een toelichting schrijven?

Wat gebeurt er toch veel in onze buurt.

Zo was er afgelopen zondag de wielerronde op de Lindengracht. Wij kenden dit fenomeen niet, maar het is er reuzegezellig met keihard rondjes scheurende wielrenners en veel publiek.

En dan was er vorige week in de voormalige kerk op de Haarlemmerstraat een wed&walk. Wed&walk bestaat al een jaar of tien. Het is een niet officiele trouwceremonie met alle toeters en bellen die er bij horen, zoals trouwmuziek, een speech, een jurk, een jacket met een hoge hoed, een altaar etc. Het is een nep huwelijk. Een doen-alsof huwelijk, puur voor de gein. Nu was Wed&Walk gekoppeld aan toeristen.

Watte???

Nou… we leggen het even uit. Sinds kort is ‘The untourist guide to Amsterdam’ voor een tientje te koop. Het is een toeristengids die vol geweldige tips staat hoe je het als toerist tijdens je verblijf ook voor de bewoners en voor de stad een beetje leuk kan maken dat je er bent. Zo zijn er kleine bootjes waarop toeristen met grote fuiken de rotzooi uit de grachten kunnen scheppen. Zo heeft de Bakkerswinkel op het Westergasterrein een pakket van een lunch, met een klaptafeltje en stoeltjes , waarmee toeristen in het park kunnen gaan zitten en bewoners kunnen uitnodigen om een broodje mee te eten. Je weet niet wat je leest aan geweldige ideeën over hoe je van een nood een deugd kan maken.

En nu was er dus de WED&WALK voor toeristen. Twaalf bewoners hadden zich aangemeld en acht toeristen voor de nepceremonie. Na de voltrekking van het nephuwelijk gingen de stellen een uur of hoe lang het daarna nog leuk was, de stad in.

De bewoner nam de toerist mee naar bijzondere plekken en daar zat het Anna Frankhuis niet bij en het martelmuseum ook niet. Het werden zeer persoonlijke uitjes en het hele gebeuren zag er hartverwarmend uit. Zulke dingen gebeuren hier dus, op een doordeweekse gewone dag. Mensen… laten we elkaar via deze buurtsite op de hoogte houden van dit soort dingen want het is allemaal te leuk om te missen.

DE BLAUWE REGEN

Ja. Het is zo. De Blauwe Regen is gekapt. De eigenaar van het pand heeft er toestemming voor gegeven toen hij zag hoe zwaar de blauwe regen was geworden en hoe ontwrichtend de stam voor de regenpijp en de dakgoot was. Maar….. wellicht groeit er een nieuwe Blauwe Regen uit de overgebleven stam.En zo niet….dan kan er iets anders geland worden wat beheersbaarder is. Is een Gouden Regen een idee? Het is de aan de zonkant en het is een boom(pje?) en geen klimmer.

Tot 1 juli.

IMG_0245IMG_0246IMG_0392.jpgIMG_0247IMG_0249IMG_0249IMG_0248

 

Deze post heeft 3 reacties

  1. Het was wat ver weg van de Hbuurt. Maar het was toch echt de ronde van de Westerstraat.. en Anne Frankhuis. Groetjes

  2. het was de westerronde dus op de westerstraat niet de lindengracht

    1. Ja het was de Westerronde. Weet ik nu. Is dat elk jaar?

Geef een reactie

Sluit Menu