Het is de handhaving stupid

IMG_1466

Groen op de dijk: omdat het kan.

De stadsdeelcommissie Amsterdam Centrum kwam op 7 mei met goed nieuws in de Posthoornkerk – de aanvraagperiode voor begroot.amsterdam.nl is verlengd tot eind van deze maand. Hierop kunnen aanvragers met een interessant plan voor de vergroening en verduurzaming van de buurt subsidie aanvragen. Het stadsdorp heeft daarop alvast een voorschot genomen door op drie plaatsen de Toscaanse jasmijn aan de gevel te plaatsen. Dat maakt de straat groener, schoner en – hopelijk – stiller. Wie doet er verder mee? Dan verspreiden we het groene virus. 

 Vijf onderwerpen werden op 7 mei ingebracht: de buitenslapers, het afval, de snorfietsers (en de verkeersroute), het parkeerbeleid en de winkeldiversiteit. De stadsdeelcommissie wilde ‘ophalen’, dat wil zeggen; de zorgen en ideeen die leven in de buurt aanhoren. Over de buitenslapers/daklozen zei de politie dat het er veel van afhangt of de persoon in kwestie goed geslapen en gegeten heeft. Dan is hij beter aanspreekbaar. Tip: niet cru ingrijpen maar met zachte drang het vertrek aanmoedigen. Dat neemt niet weg dat een bewoonster van de Houttuinen last heeft van toeristen die in auto’s slapen en hun behoefte in het portiek of op de stoep doen. Ze kunnen desgewenst een boete krijgen.

 Zowel bij het afval als bij het scooterverkeer is handhaving het sleutelwoord. Het Haarlemmerbuurt scoort in de schoonmonitor matig tot slecht, omdat containers afval aantrekken. Airbnb helpt ook niet mee: de toeristen zetten de zakken op de stoep terwijl het geen inzamelingsdag is. Een bewoonster van de Buiten Brouwersstraat klaagde over de verkeerde inzamelingstijd: zaterdagochtend om 8 uur. Omdat je dan liever wil uitslapen, zet de bewoner de zak op vrijdagavond buiten, die dan een grote kans maakt om te worden opengesneden. Veel complimenten waren er voor de veegwagens, maar het wordt tijd voor een gecoordineerd gemeentelijk beleid, zo werd duidelijk.  Dat wordt nu beproefd in de Negen Straatjes.

IMG_1468 

Het opruimen van fietswrakken blijft een lastige zaak.

Het weren van de snorscooters is een taaie materie: twee maanden lang worden overtredingen door de vingers gekeken. Laat er een BOA aan de twee uiteinden controleren, is gesuggereerd. Het is vermoedelijk wennen om het rijgedrag aan te passen zodat de scooterist naar de Nieuwe Houttuinen kan uitwijken. Kan. Nee, moet.

 Over de winkeldiversiteit luidde Alice Ernest van de BIZ de noodklok: er zijn te veel nagel- en kapsalons neergestreken op de dijk, ten gevolge van het gemeentelijk beleid om toeristenwinkels te weren. Het wordt steeds lastiger om een geschikte formule te vinden in de buurt. BIZ heeft Strabo ingeschakeld dat in juli een onderzoek gaat doen naar het bezoekersprofiel. Daarmee samenhangend: het weren van auto’s of opheffen van parkeerplaatsen bevordert het bezoek uiteraard niet; ook hier voor moet een visie worden ontwikkeld. Ten slotte werd er namens het stadsdeelbestuur gezegd dat er schot zit in de herbestemming van de ABNAMRO-bank

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Geef een reactie

Sluit Menu