De olifant die een muisje baarde

In 2006 verklaarde wethouder Marijke Vos dat de overlast van scooters op de Haarlemmerdijk bestreden diende te worden. De Gemeente Amsterdam is sinds die tijd hard aan het werk geweest om de scooters van het fietspad te krijgen. En eindelijk was het zover, op 8 april 2019 was de wet zodanig aangepast dat scooters van het fietspad af moeten. Dit historische feit was prominent nieuws in onder andere het NOS Journaal en stond op de voorpagina van Het Parool. Het kan niemand ontgaan zijn. In het Parool stond een kaart van Amsterdam waarop aangegeven stond dat de Haarlemmerdijk en -straat vrijwel geheel scootervrij zouden worden omdat scooters geen gebruik meer konden maken van de fietspaden over Haarlemmerplein en Singel. Dat is totaal mislukt. Zoals bij herhaling door mij en anderen voorspeld rijden de scooters vanaf het fietspad op de Willemsbrug (bij de Haarlemmerpoort) rechtdoor de Haarlemmerdijk op en negeren ze het kleine stukje fietspad over het Singel. Door een gebrek aan handhaving rijden scooters dus nog steeds in twee richtingen massaal door onze straat. Een complete afgang dat nu de scooters eindelijk geweerd kunnen worden, dit niet lukt. De Gemeente Amsterdam geeft per hoofd van de bevolking meer dan enige andere gemeente uit aan haar ambtenarij (twee maal zoveel per bewoner als bijvoorbeeld Den Haag) en betaalt jaarlijkse honderden miljoenen aan adviseurs en consultants, maar het handhaven van een wet waar jarenlang aan gewerkt is, lukt niet. Mijn voorstel is om ambtenaren en consultants en om te scholen tot handhavers. Om het op zijn Rotterdams te zeggen: geen woorden maar daden. Misschien dat een volgende ronde in juni er wel voor zorgt dat scooterberijders zich aan de wet houden, maar het momentum is inmiddels wel verdwenen.

Deze post heeft 3 reacties

  1. Met een slimme camera kunnen ze al de nummerborden scannen en ze zo automatisch beboeten. Werkt volgens mij beter dan handhavers neerzetten die er toch niet 24/7 zullen staan. Uiteindelijk zijn ze het meest gevoelig wanneer je ze in hun portemonnee raakt.

    1. Beste Robin, je hebt groot gelijk, met een slimme camera kan dit. Schijnt wel duur te zijn. Het is aan de gemeente om de wet te handhaven, anders hebben wetten geen nut en neemt het respect voor onze overheid steeds verder af. Of ze handhaven met camera’s of dmv één van de talloze ambtenaren die alleen al onze buurt telt, is mij een beetje om het even

Geef een reactie

Sluit Menu