Leve het Repair Cafe

Leve het Repair Cafe

Je zult toch als (kleine) ondernemer ineens zitten met een haperende keukenmachine. Die moet zijn werk doen als blender voor de ochtendsmoothie maar ook om de kemiri-noten te malen. En zoiets gebeurt ook altijd in de drukste maand van het jaar. En zoiets gebeurt ook altijd als de garantietermijn een maand is verlopen. Hier past een

vloekwoord bij.

repair

Maar in deze maand bestaan er ook engelen en misschien wel kleine wonderen. Het Repair Café is – niet alleen voor ons maar ook voor iedereen in de buurt die misschien hooguit een ledlampje wil wisselen – de oplossing. Adres: Reel, Tussen de Bogen 16. Samir is de best denkbare gastheer, Hier werken op dinsdag tussen 13.00 en 15.00 uur vrijwilligers die bereid zijn een schroevendraaier in uw edel apparaat te steken – dat cafe is ook op donderdag actief maar dan in het Claverhuis aan de Elandsgracht.

We brachten ons zieltogende keukenmachine die nog veel te jong was om bij het afval te dumpen naar drie heren. Twee uur troffen we een onttakelde keukenmachine aan  en een verhitte senior die het euvel had bestudeerd. Typisch voorbeeld van de ‘zwakste schakel’: twee tandradertjes die al na twee jaar noeste arbeid slijtage hadden opgelopen. Klein bier, zo maakten we op uit de diagnose.

Of we die bij de fabrikant konden bestellen – leek ons een langdurig karwei – of anders bij de Onderdelenwinkel aan de Tolstraat. Dat is deel 2 van een zeer geruststellende expeditie. De uiterst behulpzame host van deze winkel heeft werkelijk alles in voorraad, van koffiekannen, tot filters en natuurlijk een overrompelend magazijn van schroeven en moertjes. En radertjes. Is daar niet ooit een film van gemaakt? En zo ja, dan wordt die vervolgd.

 

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft een reactie

  1. Onder de bogen, welk nummer?

Geef een reactie

Sluit Menu