Dom of bewust te lage cijfers H.houttuinen?

Door de afsluiting van de Prins Hendrikkade voor het station moeten auto’s via de achterzijde van CS. Berekeningen van verkeersdeskundigen voorspelden een afname van 25%-40% op de Haarlemmer Houttuinen. Ik wandelde daar de afgelopen dagen s‘-avonds een paar keer. Geen auto te zien. En overdag geen lange wachtrijen meer voor de stoplichten. Geen wonder, want waarom zou je als automobilist via de Haarlemmer Houttuinen rijden om vervolgens voor het één na het andere slecht afgestelde stoplicht op de Haarlemmerweg te wachten, als je tussen CS en de A10 redelijk ongestoord rechtdoor kan rijden via de Spaarndammertunnel? Maar goed, de Gemeente Amsterdam leek gelijk te krijgen want volgens de eigen kentekentellingen bedraagt de afname van het autoverkeer inderdaad 25% (van 11.300 naar 9.000 per dag). Dit percentage werd bijvoorbeeld ook vermeld in Het Parool. Maar hier zit een vrij domme fout in. De afname moet niet berekend worden over 9.000 auto’s (9.000 : 2.300 = 25,5%) maar over 11.300 auto’s (11.300 : 2.300 = 20,9%). Dat zou betekenen dat de afname slechts een onwaarschijnlijk lage 1/5e is. Is het percentage van 25% een domme fout, dan zet het vraagtekens bij de deskundigheid van de Gemeente Amsterdam of wordt er naar een percentage toegerekend omdat dat beter uitkomt? Ik heb de kentekentellingen opgevraagd (maar nog niet gekregen) en dan weten we meer.

Geef een reactie

Sluit Menu