En hoe verliep het buurtgesprek?

Een gezellige opkomst en veel behoefte aan informatie, dat is de conclusie die getrokken kan worden van het tweejaarlijkse buurtgesprek dat de gemeente in het West-Indisch huis organiseerde op 22 november.

Duidelijk is dat de verkeersplannen, de route voor fietsers en scooters de gemoederen het meest bezighoudt. Hoe het verkeer van de Willemsbrug naar de Houttuinen te geleiden – en omgekeerd? Vooral de brug over de Willemsvaart zal congestie opleveren. Sommigen maken zich ongerust over – het verlies van – parkeervakken en de gebrekkige controle op hardrijders en foutparkeerders. Een van onze ‘volgers’ heeft een plan om de zogeheten Paardenwei te bebouwen, maar dat kan botsen met het plan van de gemeente om daar een fietsbrug aan te leggen – het lijkt ons een goed idee om dat eens apart te bespreken op een bijeenkomst.

Winkeldiversiteit, een van de onderwerpen waarop het stadsdorp zich richt, is door de iets verminderde leegstand wat minder urgent, maar dat neemt niet weg dat sommige bezoekers zich ongerust maken over de overlast van Domino’s en de oprukkende hoeveelheid kapsalons. Om maar te zwijgen van nagelsalons en tattooshops. Handhavers, waar zijn ze was een terugkerende verzuchting.

En dan de sociale cohesie: hoe kunnen we de eenzaamheid onder ouderen tegengaan, was een vraag die aan ons wordt gesteld? Het buurthuis Jordaan/Gouden Reaal is te ver weg voor hoogbejaarden. Er is behoefte aan ontmoetingsplekken en -momenten. Ouderen herkennen zich moeilijker in een buurt waarin minder Nederlands gesproken wordt en rolkoffers het straatbeeld bepalen. De organisatie van het stadsdorp wil graag ideeën en voorstellen hiervoor: hoe en waar valt er iets te organiseren? Of is dit eerder iets voor een andere instelling?

Gepresenteerd bij het buurtgesprek werd ook het verbouwingsplan van het al lang leegstaande pand naast slagerij Pauw, te ontwikkelen door de Stielgroep, dat nu twee gescheiden winkels betreft en woningen erboven. Liefst zou de ontwikkelaar/eigenaar die winkels met elkaar verbinden, maar ja tussen droom en daad staan wetten en bezwaren in de weg.

Tenslotte ons plan voor een Tour des Artistes. Het wekte verbazing tijdens het buurtgesprek dat met zoveel talent in de buurt dit nog niet van de grond komt. Kunstenaar ontmoet buurt en omgekeerd. Dus…..meld je aan!!!

 

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Tour des Artistes lijkt op het huiskamerfestival en die hebben ook financiële steun, misschien moeten jullie daar eens mee gaan praten.

 2. De broodjes zijn altijd goed, evenals de drankjes en er wordt goed geluisterd op de bijeenkomsten in het WI-huis. Maar heeft alle inspraak ook zin? Ik bedoel, levert het de buurt iets op?
  We zullen zien.
  De plannen voor de Westerdoksdijk (de weg vanaf Korte Prinsengracht onder het spoor door naar de Ruijterkade) zorgen er in ieder geval voor dat er meer ruimte komt voor fietsers, dat het minder druk wordt op de Korte Prinsengracht en dat de de Westerdoksdijk minder achenebbisj wordt. Maar er zijn ook nadelen, met name dat er meer verkeer door (geloof ik) de Binnen- en Buiten Brouwerstraat gaat.Die route is zo ingewikkeld dat alleen buurtbewoners de weg kunnen vinden. Dus misschien valt de overlast ook daar mee.

 3. Een ruimte voor ouderen juich ik toe. Als die er is kunnen er dingen worden georganiseerd…. De Jordaan is te ver voor ouderen die niet meer fietsen.

 4. Plan voor (tijdelijk) bebouwen van de Paardenwei bestaat al lang. Daar zijn in de buurt ook de nodige bijeenkomsten voor geweest en stuk voor stuk werd op die bijeenkomsten duidelijk dat bebouwing Paardenwei met een dergelijk concept verre van gewenst zou zijn. Bij StadsdeelCentrum bestaat vast nog het plan evenals de notulen van deze bijeenkomsten.
  Winkeldiversiteit. Iets waar de Haarlemmerbuurt zich ook zorgen om moet maken is dat winkels worden overgenomen, een tijd draaien ze op hetzelfde segment en heel geleidelijk aan komt er meer toeristenshit op de schappen. Er zou een soort beleid/visie moeten komen met daarbij de centrale vraag “waar staat de Haarlemmerbuurt voor, welke winkels horen daar wel/niet bij en wie gaat zich daarmee bezighouden”.
  Wat betreft ouderen. Voor hen is er weinig in de #Haarlemmerbuurt, evenals voor mensen die minder mobiel zijn, minder snelheid bezitten, minder te besteden hebben. Zou het niet zinvol zijn om meer/anders samen te werken met met het ouderenzorghuis in de Vinkenstraat? Ze hebben een fraai restaurant waar volgens mij mensen met laag inkomen ook een hapje zouden moeten kunnen gaan eten. Er kunnen daar toch ook meer buurtaktiviteiten voor ouderen in de buurt verzorgd worden?

  1. Toeristenshit Nel. Inderdaad. Kijk je wel eens in de etalage van de Haarlemmerdijk 2? En waarom kan deze winkel de openingstijden zo ruim hanteren? Vaak zijn ze in de ochtend dicht en ’s avonds open. Toeristenshit. Dat is het. Maar jij was heel enthousiast over de komst van deze ondernemer, wij niet. Weet je nog?

Geef een reactie

Sluit Menu