Tour des Artistes

Er is veel vermoed en onvermoed talent in de buurt. Er wordt gezongen, gespeeld, geacteerd, gedanst en verteld. Alleen blijft dat talent helaas nog vaak verborgen. Men is te druk met optredens in het land of men heeft schroom zich te manifesteren. Hoe het ook zij, het Stadsdorp heeft het plan opgevat de artiesten uit de buurt, of ze nu professioneel zijn of niet, een podium te bieden. Daarbij denken we aan huiskamers waarin een artiest zich kan manifesteren.
Tour des Artistes heet ons initiatief, gemodelleerd naar Chambres d’Amis in Gent waar 30 jaar geleden bewoners hun huizen openstelden om zo een groot publiek kennis te laten maken met beeldende kunst. De opzet van Tour des Artistes is iets anders: we stellen ons voor dat op een avond – pakweg tussen 8 en 10 uur – buurtbewoners langs zes huiskamers trekken waarin een artiest optreedt. Nogmaals, het hoeft niet professioneel te zijn maar wel inspirerend, gezellig en intiem. In deze constructie blijft de artiest waar hij of zij  is en trekt het publiek rond.
We roepen bij deze mensen op die zich willen aansluiten bij het initiatief. We vragen bewoners of ze  een kamer hebben waar je een aantal  keer tussen 20.00 en 22.00 uur een groepje van maximaal vijf buurtbewoners kunt ontvangen om naar de violist te luisteren, of naar de schrijver die voorleest uit eigen werk, of naar het zelfgemaakte lied van je overbuurman waarvan je niet wist dat hij dat kon.  Een aantal bewoners heeft zich al bereid verklaard. Reageer svp op deze oproep. We willen deze kostelijke avond in de loop van november organiseren. Dus als je je huis beschikbaar stelt, dan komt er een optredende buurtbewoner twee uur bij je over de vloer. In die twee uur komt er een aantal keer een groepje van max 5 buurtbewoners langs. Het ligt aan de belangstelling. Misschien blijft het maar bij drie artiesten in drie huizen, dan is het zo klaar. We hopen op meer en denken aan maximaal zes groepen.

Als je optreedt dan hoef je niet te verkassen. Je blijft in de kamer waar je bent uitgenodigd en je treedt dus drie of vier of vijf of zes keer een kwartiertje op voor steeds een ander groepje buurtbewoners.  Als je mee doet als bezoeker aan de tour, dan zit je dus in een groepje  waarmee je langs de adressen gaat waar zich een artiest bevindt. Dat zijn maximaal zes adressen en je ziet dan zes keer  steeds iets anders, niet langer dan een kwartier. Na afloop komen we allemaal bij elkaar in een cafe en gaan we er lekker over napraten. Als je je huis, of je kamer, of je flat, beschikbaar stelt dan horen wij dat graag en hoef je verder niets te regelen dan de artiest te ontvangen en vijf stoeltjes klaar te zetten.

Reageer svp op deze oproep. We zijn benieuwd!
 

 

jaap/bayu

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 6 reacties

 1. Goed idee! Ik schrijf boeken, o.a over een zevenjarige wereldomzeiling: Rond de wereld met een glimlach. Ik zou een stukje voor kunnen lezen en wat over die reis vertellen. Ik kan dat bij mij thuis doen. Ik woon op de Brouwersgracht 236.
  Groetjes,

  Cees de Reus

  1. Ik stel mijn huiskamer beschikbaar op de Haarlemmerdijk. Ben alleen wel weg tussen 21-26 november Wat een super leuk initiatief
   Groetjes Christa

 2. Ik stel mijn huis beschikbaar voor het aanstormend talent!

  1. We zetten je op de lijst clementine. Leuk!!

Geef een reactie

Sluit Menu