Daar is de orgelman

Ruud Brienen woont weliswaar in Alkmaar maar is elke zaterdag in Amsterdam te vinden met zijn draaiorgel De Bandiet. Al 35 jaar volgt hij met zijn gezelschap – Oom Evert van 81, zijn dochter, een neef en andere familieleden, een tocht door de stad. Het orgel staat gestald Onder de Bogen, vandaar gaat het over de Haarlemmerdijk, de Jordaan in, onder meer over de Willemstraat. Dat er in de tussentijd menig cafe wordt aangedaan, wordt door Ruud hardnekkig ontkend. ‘We zijn geen drankorgels.’

De Bandiet reist verder over de Dam, de Kalverstraat maar niet meer in de Leidse- of Utrechtsestraat. Ruud is bang dat er een kind onder de wielen komt. Het is er domweg te druk geworden. De Bandiet is een van de weinig orgels die nog in Amsterdam is overgebleven. Vroeger vond je in elke winkelstraat wel een draaiorgel, en in de Vinkenstraat was er een werkplaats annex stalling.

Het bijzondere van De Bandiet is dat Ruud het orgel zelf heeft gebouwd, maar de 100 jaar oude poppen komen van een ander instrument. De dames op het front verbeelden niet Rooie Sien of Tante Jet, maar zijn oosterse types, zoals gebruikelijk is in de orgelwereld. We kent niet het fameuze orgel De Arabier? Nou dan. Ruud maakt zijn eigen orgelboeken en print ze uit. Recente aanwinst is het nummer Anywhere van Rita Ora. Maar op het repertoire staat ook Abba, Rene Froger, Ramses Shaffy en uiteraard menig lied van Johnny Jordaan. Ruuds favoriet is ‘Aan de Amsterdamse Grachten’. Nee Aretha Franklin is nog niet opgenomen in het pandemonium van De Bandiet – het kost al gauw twee avonden om een compositie om te zetten op papier.

In die ruim dertig jaar heeft Ruud de buurt zien veranderen. Het was sjofel in de eerste jaren, herinnert hij zich. Maar nu is er veel verbeterd, constateert hij, niet in de laatste plaats dank zij de uitverkiezing tot Leukste Straat van Nederland.

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft een reactie

  1. Wat goed om het verhaal van de man achter het orgel te horen binnenkort…ik snap de lol er nooit van en straks misschien wel. Dank voor de info!

Geef een reactie

Sluit Menu