De poort was (even) open

Een jaar gaat de verbouwing duren van de Haarlemmer- of Willemspoort, zo maakte Stella van Stadsherstel zondag bekend op een bijeenkomst voor Stadsdorpelingen en anderen. We konden een kijkje nemen in de toekomstige tien appartementen met een gemiddelde omvang van 60 vierkante meter: als ze groter worden, zijn ze tegelijkertijd duurder en dan is de Poort niet meer weggelegd voor de doorsnee Amsterdammer. Huurprijzen zullen tussen de 1000 en 1500 euro gaan bedragen.

Bij de rondleiding door het gebouw werd duidelijk dat de woningen niet de lichtste zullen zijn door de petieterige vensters en de zware monumentale standvinken op de zolder. Daar zullen vier appartementen worden verwezenlijkt.

Rianter zijn de toekomstige woningen op de tweede etage die de beschikking hebben over een halfrond balkon. hpoort3

Op de begane grond – aan weerszijden van de onderdoorgang komen een brasserie en restaurant. Daarvoor heeft zich al een gegadigde gemeld, Matahari dat nu een bistro runt op de Wallen. In de gewelven kunnen de keukens een plek krijgen.

hpoort8

Architect van de restauratie en herinrichting is Andre van Stigt die naam heeft opgebouwd door zijn ingrepen in De Hallen, Pakhuis de Zwijger en het Entrepotdok. Monumentendeskundige van het Stadsdorp Roel Beugeling vertelde dat de poort een ceremonieel karakter heeft gehad bij de kroning van Willem II en dat er daarna een brandweerkazerne en politiepost in hebben gezeten. hpoort4

Volgens Roel waren de cellen bedoeld voor jongelieden die wat al te diep in het glaasje hadden gekeken en daar hun roes konden uitslapen. Geen zware criminelen dus, in de Poort.

hpoort7

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Sluit Menu