Hoe nu verder met de Poort?

Er lijkt zo op het eerste gezicht nog weinig beweging te zitten in de verbouwing en de herbestemming van de Haarlemmerpoort, maar niets is minder waar. Er is een nieuwe eigenaar, Stadsherstel, die op 26 mei aan zijn leden een sneak preview gaf van de plannen met het interieur.

Zoals het er nu naar uitziet komt er aan de linkerkant vanaf het plein gezien op de begane grond een restaurant en aan de rechterkant een brasserie. Daarboven worden 8 of 10 huurappartementen gerealiseerd waarvan de kleinste circa 60 meter zullen bedragen. Eerder liet de befaamde restauratiearchitect Andre van Stiggt weten dat er weinig meer over is van het oorspronkelijke interieur: de poort heeft vele bestemming gekend, van een politiebureau met cellen tot recentelijk het onderkomen voor krakers. Alleen de zolderverdieping met zijn imposante kap en draagconstructie is nog interessant.

We gaan als Stadsdorpers ons best doen er binnenkort een bijeenkomst met toelichting te organiseren. Wordt vervolgd.

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 2 reacties

  1. we houden je op de hoogte

Geef een reactie

Sluit Menu