Wisselingen op de dijk

En weer wordt het wat leger op de Haarlemmerdijk. Afgelopen week kondigde Michael zijn vertrek aan als exploitant van ’t Stomerijtje, een legendarische winkel op de dijk. Het pand komt zoals hij zelf zegt ‘in andere handen’. Stomen werd er gecombineerd met postzaken. En daar blijft het niet bij: ook de schoenenwinkel Ramona stopt er na 30 jaar mee, wat niet zozeer komt door economische omstandigheden maar omdat ze van hun oude dag willen gaan genieten. Op het laatst kende Ramona tegenslag: een maand geleden probeerde een onverlaat het zijraam in te slaan.

Natuurlijk komen er zaken bij, zoals een tattooshop in de voormalige Trivaldi en een specialist in smartphonebenodigdheden in de vroegere Tea Bar. Het is logisch dat winkels komen en gaan in een dynamische winkelstraat maar de hoeveelheid leegstand blijft toch onrustbarend. Overigens blijkt die volgens specialisten nog lang niet zo schrikbarend als in middelgrote steden en ook niet in vergelijking met andere Amsterdamse straten.

 

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft een reactie

  1. Ik word er treurig van. Een tattooshop? We hebben er al toch 1
    En een winkel in smartphone artikelen? Daar gaat mijn hart ook niet sneller van kloppen.
    De leukste straat van Nederland zijn wij al lang niet meer; hoe krijgen wij die titel weer terug?

Geef een reactie

Sluit Menu