Anti-Domino-petitie

 

pijp1

Zo steekt de ontluchtingspijp er aan de achterkant uit.

 

De omwonenden van de Domino in spe hebben een petitie opgesteld die naar de gemeente gestuurd kan worden om zo uitdrukking te geven aan het ongenoegen tegen deze zaak op de Dijk. Teken de petitie of laat via social media weten dat we het niet pikken. We are mad as hell and we don’t take it anymore, dat idee. Wat ook kan: zoveel mogelijk instemmend commentaar geven op dit bericht.

De uiteindelijke tekst van de petitie staat hieronder:

Aan:    – De gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum.

– De bezwaarschriftencommissie van de afdeling Juridisch Bureau.

 

Domino’s Pizza wil de prachtige Haarlemmerdijk aantasten met een productie- en distributiecentrum. De omwonenden en de buurt vrezen voor herrie, stank, afval en andere overlast; 7 dagen in de week, tot s’avonds laat. Deze vrees is gebaseerd op de zeer slechte ervaringen van buren van Domino’s elders in de stad.

 

Wij, omwonenden, buurtgenoten, Amsterdammers, liefhebbers van de Haarlemmerdijk in heel Nederland, constateren dat Domino’s aan de Haarlemmerdijk een pizza-fabriek wil vestigen. Daartoe zijn, zonder vergunning vooraf, afvoerbuizen geplaatst vlakbij woningen. Honderden pizza’s per dag zullen bezorgd worden via de achterzijde, voetgangersgebied Nieuwe Houttuinen, wat tot gevaarlijke situaties en veel rumoer zal leiden. En er zijn al een aantal pizzeria’s op loopafstand, pizzeria Toskana zit zelfs naast de beoogde vestiging van Domino’s.

 

Wij verzoeken de gemeente de vergunning voor de vestiging van Domino’s in te trekken. De grote maatschappelijke weerstand, de te verwachten vele vormen van ernstige overlast, de aantasting van een buurt die na een lange periode van verpaupering een aantrekkelijke en veilige buurt is geworden (in 2012 was de Dijk de Leukste winkelstraat van Nederland), het gegeven dat Domino’s op die plek een bedrijf is met 9 m2 verkoopruimte en 90 m2 productieruimte,  maken de vestiging van deze pizza-fabriek in een smal pand tussen andere smalle pandjes in een historische buurt onaanvaardbaar!

 

Domino’s hoort hier niet, hoort in een industriegebied !

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 13 reacties

 1. Ik ben het er helemaal mee eens
  DomiNO
  Karrie

 2. Mee eens, niet logisch. Denk eens aan de overlast voor de bewoners aan de achterzijde door al die bezorgbrommertjes.

 3. Ik volg de discussie nu al een tijdje en begin steeds meer sympathie te ontwikkelen voor de Pizza ondernemers.

  Ik hoor vanaf dit platform een hoop geschreeuw maar weinig inhoudelijke argumenten, en op vragen in eerdere stukjes op deze site ontvang ik ook geen antwoord… ook is er geen wederhoor vanad de ondernemers in deze kwestie.

  Ik persoonlijk ben geen fan van een Domino op de dijk maar ben er ook niet fel op tegen. Het zal even wennen zijn maar ik verwacht geen overlast zoals hier beschreven staat. Ik ondervindt namelijk ook geen overlast van de al reeds bestaande pizza tenten al woon ik hier natuurlijk niet boven of naast, misschien ondervinden de mensen die hier nu boven of naast wonen wel overlast?

  Waarom vragen we de ondernemers niet hoe ze met de vermeende overlast om denken te gaan?

  Gr, Marcel

  1. Geweldig dat je sympathie krijgt voor domino Marcel. Dat geluid misten we nog. Smakelijk eten.

 4. Wij, bewoners van de Hadijk én vooral van de Nieuwe Houttuinen – met spelende kinderen, hebben géén behoefte aan rondscheurende pizza-koeriers, want die gaan “natuurlijk”
  over de binnenstraat, met hun knetterende en stinkende scooters.

 5. Er zijn al meer dan genoeg leuke en kleinschalige pizzeria’s/pizzaverkooppunten op het laatste stukje Dijk (4 stuks!). Derhalve geen enkele behoefte aan een pizzaketen als Domino’s. Los van overlast door rondscheurende koeriers, lijkt mij de vestiging van welke keten dan ook niets toevoegen aan de winkeldiversiteit en sfeer op straat, integendeel… Waar kunnen we die petitie tekenen?

 6. Niet nóg meer pizza’s op de dijk a.u.b!

 7. Beste Marcel,
  Ik vraag me af of je ook zo laconiek en laatdunkend op de heersende opwinding zou reageren als je net als ik schuin boven de nieuwe vestiging van Domino’s zou wonen en zou kunnen zien hoe bizar de lucht aanzuig- en afvoerpijpen zijn geplaatst. Zie de foto bovenaan. Ik ben tijdens de verbouwing bij Domino’s naar binnen gelopen en de hoofdaannemer zei desgevraagd dat de geplaatste filters zeker geen garantie zijn dat er geen stankoverlast zal zijn. Bij de zitting van de bezwaarcommissie waarbij Domino’s bezwaar kon maken tegen de weigering van de gemeente om n vergunning te verlenen schoffeerde de advocate van Domino’s de bewoners die officieel bezwaar hadden gemaakt en ook het woord konden voeren keer op keer. Van enige poging tot toenadering of geruststelling naar de omwonenden was geen sprake. De heren die Domino’s willen gaan runnen waren aanwezig, van hen uit is ook geen gebaar of toenadering naar omwonenden waargenomen. We hebben contact gehad met een aantal buren van Domino’s in de stad die zeggen dat ze constant pizzalucht in huis hebben en veel last van hangjongeren en bezorgers om de zaak heen. Ik heb de afgelopen tijd gesproken met een heel aantal ondernemers op de Haarlemmerdijk. Er is er geen één voor, men vindt het allemaal onbegrijpelijk en zonder meer jammer dat een pizzaketen zich op de dijk mag vestigen. Ze vinden het een verlies voor de uitstraling van de dijk. Ze gaan echter niet openlijk de barricaden op uit n soort van collegialiteit die blijkbaar heerst onder ondernemers.
  Wat jij doet kan natuurlijk, er het beste van hopen en uitgaan van de welwillendheid van Domino’s, en misschien van het principe van gezonde concurrentie. Voor een heel aantal buurtbewoners zoals ik zijn er blijkbaar redenen om in actie te komen. Het gebeurt hier niet vaak, ik heb het persoonlijk in 30 jaar nog niet eerder meegemaakt in de buurt. Om dan door jou weggezet te worden als schreeuwers is vreemd.
  Je gaf eerder in een mail aan dijkenplein al aan liever nóg n pizzeria te hebben op de dijk dan de speelgoedwinkel ernaast die nooit open is. Ik denk dat je chique de friemel bedoelt, winkel met oude spulletjes, vintage dus, vrijdag en zaterdag open, heeft altijd een bijzondere en eigenzinnige etalage, is enig in zijn soort op de dijk…en jij wilt liever Domino’s.
  Je bent een bijzondere figuur Marcel, kom je ook ns op de buurtborrel? Ik ben wel benieuwd naar je verhaal.
  Met vriendelijke groet,
  Siesa

 8. Beste Siesa,

  Ik zal even op je stukje reageren aangezien deze aan mij gericht is.

  Misschien komt het omdat ik dus niet pal boven een pizzaria woon, of omdat ik in persoon wat anders in elkaar steek dan anderen en dus een bijzonder figuur ben, maar als ik deze commotie zie dan komen er allemaal vragen in me op die ik dan graag beantwoord zou willen zien, voordat ik een definitief oordeel vorm.

  Wat mij verbaasd is dat er zoveel commotie is over een pizzaria die toevallig Domino`s heet maar net zo goed Pizza Mario had kunnen heten, en ik vraag me af of het door de naam komt of omdat het een pizzaria betreft. Ik zie bijvoorbeeld niet zo goed in waarom er van deze pizzaria meer stank en geluidsoverlast overlast wordt verwacht dan de al reeds gevestigde pizzaria`s. Ik weet bijvoorbeeld ook niet of deze klachten zich ook al bij de reeds gevestigde pizzarias voordoen of niet.

  De informatie die jij nu deelt over het contact met buren van andere dominos tenten is nieuw voor mij als betrokken en geeft deels antwoord op de vraag waar jullie angst voor vermeende overlast vandaan komt. maar ook die informatie roept bij mij dan weer meer vragen op; Hoeveel buren waren dat?, maken die winkels net als zoals jij vermeld ook gebruik van een filterinstallatie? etc.

  Ik was niet bij jullie hoorzitting aanwezig en weet ook niet of er veel ruimte was voor de partijen om toenadering te vinden bij elkaar, maar ik ben van mening dat dit soort situaties vaak het best opgelost kunnen worden door met elkaar in gesprek te gaan, en de angsten voor overlast te bespreken. is hier al poging voor gedaan vanuit dit initiatief?

  Dan ten slotte, de winkel naast de Domino`s. De reden waarom ik niet blij ben met een winkel als deze is omdat deze dus 5 van de 7 dagen dicht is, hoe leuk het assortiment ook is ik vindt het jammer dat deze nooit open is, het draagt zo niet veel bij aan een gezellige winkelstraat. maar dat is een persoonlijke mening.

  Bedankt voor je uitnodiging voor de buurtborrel, wanneer is deze?

  Groet, Marcel

 9. Hi Marcel,
  Dank voor je antwoord!
  Laten we op de buurtborrel verder van gedachten wisselen, praten is zo veel makkelijker. De eerstvolgende borrel is op zondag 27 mei, details volgen nog via de site van dijk en plein. Ik hoop dat je er zult zijn,
  Hartelijke groet,
  Siesa

Geef een reactie

Sluit Menu