No Domino – No

dominee2De komst van een vestiging van Domino op de Haarlemmerdijk blijft de gemoederen bezighouden. De pui is inmiddels volgeplakt met protestbriefjes. Het dagelijks bestuur van de gemeente neemt deze maand naar verwachting een besluit over het bezwaar dat de eigenaar heeft ingediend tegen de afwijzing van een vestigingsvergunning. Een beetje technisch en juridisch allemaal, maar om het begrijpelijk te maken: in eerste instantie mocht Domino zich hier niet vestigen omdat het meer een bedrijf dan een winkel is. Niet aan de orde zijn het teveel aan pizzabakkerijen in de buurt, een ontluchtingspijp die naast een balkon is geplaatst en de eventuele overlast van koeriers.

Domino heeft de afwijzing aangevochten en denkt nu toch de zaak met aanpassingen (vermoedelijk) te mogen runnen. De buurt en omwonenden zijn niet geamuseerd. We moeten nog even geduld hebben want het advies moet er nog komen, en dus is ook nog onzeker of we contrair kunnen gaan – verzet tegen het besluit. Het is een hardnekkige strijd die gaat over de kwaliteit en de diversiteit aan winkelaanbod op de dijk en het plein.

dominee

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 21 reacties

 1. De briefjes worden steeds weer weggehaald door iemand die op een brommertje langskomt. Dus worden er steeds weer nieuwe briefjes gemaakt en opgeplakt 🙂
  Naar verluidt is AT5 langs geweest en hebben ze 3 mensen geïnterviewd.

  1. Stuk op de site van het Parool ook vandaag.

 2. Ik ben benieuwd hoeveel van de ondernemers die deze actie ondersteunen zelf een winkel runnen met voedselbereiding zonder horecabestemming op het pand? Ik kan zo een hele trits aanwijzen die net als Domino’s wat dat betreft niet aan de eisen voldoen. Lijkt me niet slim om dat argument nu uit te spelen, voor je het weet staat er controle ook op jouw stoep?

  Vind het overigens jammer dat er een Domino’s komt, is niet goed voor de uitstraling van de straat. Net zoals een telecomwinkel en een 2e tattoo shop. Waar is de regie in de straat?

  Maar ondernemers: je krijgt wat je verdiend. De huidige winkelstraatmanager is niet in staat gebleken om in gesprek te gaan met pandeigenaren en alternatieven aan te dienen die wel kwaliteit in de straat brengen. Dat deed de vorige winkelstraatmanager wel, en met succes! Haar wegsturen was het domste dat de ondernemersvereniging heeft kunnen doen. Mijn advies: ga op zoek met iemand die verstand van zaken heeft, iemand die niet bang is ruzie te maken en dingen voor elkaar krijgt!

  Rickert van der Vlies, bewoner Haarlemmerbuurt sinds 1996.

 3. beste rickert, dank voor je commentaar. het stadsdorp heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel, daarom hebben we je stuk geplaatst, maar het is niet de bedoeling op dit forum dat op de man/vrouw gespeeld wordt. of de winkelstraatmanager nu wel of niet goed functioneert, is niet aan ons maar aan de BIZ.

  1. Het is mijn privé mening dat één van de redenen waarom het slecht gaat met de Dijk is dat er geen winkelstraatmanagement meer is. In het verleden werd er actief naar ondernemers gezocht en werden goede kandidaten voorgesteld. Dát is winkelstraatmanagement. Dat ontbreekt volkomen in onze straat nu. Als je tegen de komst van een fastfoodzaak in de straat bent, dan moet je niet je ogen sluiten voor dit gebrek aan regie.

   Waarom durft Dijk en Plein zich niet uit te spreken over dit onderwerp?

   1. Dijk en plein laat zich duidelijk uit over domino- kijk maar naar de eerdere stukken. Negatief.

  2. Ik ben ook wel benieuwd naar uw mening met betrekking tot horeca op plekken waar dat eigenlijk niet mag ivm de bestemming van dat pand. Ik hoor dit argument in het kader van de pizzahut vestiging. Vind u dat dergelijke horeca aangepakt zou moeten worden in de straat?

 4. Op zich heeft van der vlies wel een punt … Als de gemeente of de wet de pizzatent als detailhandel classificeerd dan is het verder aan de verhuurder of daar een Domino’s mag vestigen, of zie ik dat verkeerd?

  Hoeveel andere tentjes die broodjes ed verkopen zullen er in vergelijkbaar panden zitten? Moeten die dan allemaal weg?

  Of sommige bewoners en andere winkeliers hier niet blij mee zijn omdat ze het niet vinden passen kan uiteraard maar dat is een persoonlijke smaak.. en dus niet aan ons maar aan de gemeente en de pandeigenaar.

  Ik ben eens wezen googlen en de Facebook pagina gevonden van betreffende pizza tent en volgens mij hebben die mensen het niet verkeerd voor met de dijk.

  1. Maar er zijn al z e s pizzatenten op dit stukje

   1. En hoeveel kado shops, kleding winkels , koffie tentjes , broodjes winkels zitten er … Wil je dan overal voor gaan liggen ? Dan zit er straks niks meer op onze mooie dijk en hebben we een spook straat.

  2. Beste Marcel ik meng me hier ook even in als het mag.
   Je hebt gelijk met je opmerking, over vergelijkbare soorten van winkels, maar er is een verschil hier; Domino is er nog niet en die andere zijn er wel al. In het kader van diversiteit is het daarom niet verstandig deze toe te laten.
   En ik gun die ondernemers ook hun nering, maaar ze zijn een internet bezorg pizza bakker en hebben helemaal geen winkelfunctie nodig , alles wordt besteld (zeker 90 %) en wordt bezorgd. Kan dus heel goed vanuit de houthavens daar zit ook een groeiende markt en niet bij ons , want er zijn al voldoende aanbieders en niet vanuit de Dijk . Dus : 1 -weg winkel ruimte voor ander zaken, maar wel extra verkeersbewegingen , door bezorgers en geluids- overlast voor achterburen te verwachten door wachtende bezorgers en stank overlast bij directe buren door aanweizgheid van zeer grote en lawaaige lucht in en afvoeren!

   1. Beste Martin,

    Ik denk dat je me niet goed begrijpt, alle soorten winkels zijn al vertegenwoordigd op de dijk.. iedere retail winkel is dus extra op een al bestaand aanbod. Er zijn al talloze kadowinkels dus waarom zou je er nog eentje toevoegen? Het verbaasd me bijvoorbeeld ook dat er heel fel op deze winkel gereageerd wordt terwijl er ondertussen wel.een andere winkel (a volo) geopen is die ook pizza’s verkoopt.

    Dat Domino’s geen winkelfunctie nodig heeft, daar denken de Domino’s ondernemers blijkbaar anders over want waarom zouden ze anders de hoge huur van de dijk preferen tegen een veel lagere huur op een industrie terrein?

    Verder hoor ik vaak dat er overlast door stank en lawaai verwacht wordt , maar wordt dat door nu ook al ondervonden bij de andere pizzarias in de straat? Of is dit een Domino’s specifiek iets?

    Ben benieuwd naar jullie mening .

 5. Persoonlijk heb ik liever die pizzatent dan die speelgoed winkel ernaast die altijd dicht is …

 6. En wat te denken van die koeriers die rondzwermen voor naast of achter de zaak? Domino is een loket meer niet

  1. Koeriers die rondzwerven? Dat is een aanname … Ik lees hier toch echt een sterke persoonlijke voorkeur/smaak en dat mag natuurlijk maar ben het eens met van der vlies … Wil je als bestuur / bewoners invloed uitoefenen en een persoonlijke voorkeur laten regeren dan moet dat denk op een andere manier. Domino’s is hier volgens mij niet schuldig aan.

   1. Ik laat het hier even bij

  2. Jaap&bayu, jammer dat je niet in gaat op mijn vragen. Vind je dat er in geen enkele winkel met bestemming detailhandel horeca activiteiten mogen komen, of vind je dat dat alleen voor Pizzahut zou moeten gelden? Ik vraag dit omdat er op behoorlijk veel adressen horeca achtige dingen gebeuren zonder de juiste bestemming?

   1. Mensen, Domino komt naast Toscane. Die zit er al 35 jaar. Domino is op het korte stukje van de Dijk de vierde pizzabakker. Dat is een verschraling van het aanbod. Domino richt zich vooral op de distributie vanaf de Dijk. Die distributie gaat via de achterkant waar Domino uit komt op een heel smalle doorgang waar mensen boven wonen. Bewoners hebben er voor geknokt om de Haarlemmer Houttuinen tot voetgangersgebied te krijgen. De situatie aldaar is volstrekt ongeschikt voor distributie. Een winkelstraat is niet gebaat
    bij distributie die ook vanaf een industrieterrein kan plaatsvinden. Niemand wil leegstand. Maar de bizar hoge huren maken het voor kleine ondernemers haast onmogelijk om zich nog hier te vestigen. Groen Links wil een huurplafond. Is dat een oplossing?

 7. Beste Mariagoos,

  Ook u strooit met aannames … Ik lees hier alleen maar persoonlijke voorkeuren / smaak. Ik mis in dit verhaal het weerwoord van de Domino’s ondernemer.. is er wel eens naar de visie van deze gevraagd? Ben wel benieuwd!

  Begeijp me niet verkeerd ik denk dat Dijkenplein een mooi platform is / kan worden maar begrijp dit niet zo goed.

 8. @mariagoos wat is uw mening met betrekking tot mijn stelling dat regie op de straat en dijk tekort schiet? Denk u ook niet dat een winkelstraatmanager een taak hierin heeft om te zorgen voor een evenwichtig winkelaanbod?

  Ik vind het ook jammer dat een pizzahut op die plek komt. Maar het staat een eigenaar van een pand vrij om te verhuren aan wie men wilt. Het is de uitdaging van een winkelstraatmanager om te zorgen dat de eigenaar goede alternatieven krijgt als er zich een (ongewenste) keten aandient. Dat gebeurde in het verleden wel, en dat heeft de Dijk en Straat gemaakt tot de mooie winkelbuurt die het eens was.

Geef een reactie

Sluit Menu