ABN Amro te koop

ABN Amro te koop

Het bord is zelfs vanaf de maan niet te missen: Te Koop. Het voormalige bankkantoor op de hoek van het Haarlemmerplein/dijk moet vele miljoenen opbrengen en wat heb je er dan voor? Om te beginnen een zeer strategische winkel/kantoorlocatie met woning(en) op de 2e etage. Maar ook een omvangrijke kluis in de kelder waarvan sommige kluisjes moesten worden opengeboord omdat de eigenaars overleden of zoek waren.

Het stadsdorp nam een kijkje in de bank die nu in gebruik is als popup-winkel. Los van de prijs die wordt bepaald door de hoogste bieder, kunnen we vaststellen dat er nog veel meer geld bij moet. Om de asbest in het pand te verwijderen. Om de elektriciteit te repareren – er zijn allemaal kabels losgeknipt die de vroegere inpandige geldautomaat van stroom voorzagen. Om wc’s, een badkamer en een keuken op de tweede etage te vestigen want ook die zijn gesloopt. En eventueel om de vide te dichten die nu veel ruimte in beslag neemt (maar wel een fraaie toevoeging is).

abn2

Het gebouw is ontworpen door Arthur Staal in 1974. Hij is de man van de Shelltoren, de Brakke Grond en de omringende verbouwing, van het Zoku-hotel (vroeger Financieele Dagblad). Sommigen noemen het bankkantoor als het lelijkste van Amsterdam – het is inderdaad vreemd hoe het afwijkt in volume en hoogte van de omringende bebouwing. Maar het vreemdst is dat de interessantste wand met uitzicht op het plein geen vensters kent.

abn3

Het kost dus wat fantasie om er wat van te maken. Maar vooral een grote zak met geld, want net als in de rest van de stad is het vastgoed schaars en klotst het geld tegen de plinten. Dat moet een match opleveren. Hoewel: de bestemming is gemengd. Dat wil zeggen, kantoor/winkel of wonen.

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Het wordt vast helemaal gesloopt en er wordt een woongebouw neergezet, vast wat hoger dan de aangrenzende bebouwing…….

    1. Ik denk het niet heleen

Geef een reactie

Sluit Menu