BUURTBORREL AANSTAANDE ZONDAG EN MEER.

Lieve Buurtbewoners.

Daar is ie dan weer: de buurtbrief.

Er is in de tussentijd veel gebeurd. Het lief stadje lijkt een slag naar links te gaan maken nu Groen Links de grootste partij is geworden. De politieke bijeenkomst die wij hadden in het buurthuis (onder het spoor) waar Groen Links, de PVDA en veel buurtbewoners en ondernemers aanwezig waren, heeft voor een ieder helder gemaakt wat de grootste problemen zijn die in onze buurt ( en niet alleen in onze buurt) opgelost moeten worden. Wij vonden die punten allemaal terug in het partijprogramma van de PVDA. Inmiddels is de leegstand van winkels op de Dijk er niet minder op geworden. En de verwachting is dat dit nog maar het begin is. Behalve de exorbitant hoge huurprijzen die er gevraagd worden is er ook het algemene probleem dat mensen steeds meer online gaan kopen. Harrie, de ondernemer van Teuntje op de Dijk 134, heeft niet voor niets een briefje op zijn deur geplakt waarin hij de post meedeelt geen pakjes meer in ontvangst te nemen voor de buurtbewoners. Harrie is een aardige man en niet te beroerd om pakjes in ontvangst te nemen, maar hij weigert om nog mee te werken aan iets, het online kopen, wat de winkelstraat om zeep helpt. We hebben het al eerder gezegd: die huurprijzen moeten omlaag, maar als buurtbewoner moet je ook een beetje hart voor je buurt hebben. Koop je koffie en je thee bij Het Zonnetje, Haarlemmerdijk 45. en niet bij AH. etc. Over Het Zonnetje gesproken:

HET ZONNETJE

De onderneemster van dit prachtige koffie- en theezaakje (alleen voor de heerlijke geur zou je al naar binnen gaan) is reeds zeven jaar met de eigenaar van het pand in een slepende juridische zaak verwikkeld. Ze wordt juridisch bijgestaan door mevrouw Cohen, de advocate waar aangeslotenen van de Biz ( de winkeliersvereniging) beroep op kunnen doen. Het resultaat van het juridisch gesteggels inmiddels dat de rechter de huurverhoging heeft bijgesteld van 450 procent naar 100 procent. Twee weken geleden werd mevrouw gedaagd door de eigenaar die haar er binnen 7 dagen uit wilde hebben. De onderneemster van Koffie en Thee heeft de zaak gewonnen! Grote blijdschap, maar de volgende dag stond de eigenaar in haar winkeltje en dat was geen prettig bezoek. Ga maar eens bij haar langs als je meer wilt weten. Wij vinden dat we haar als buurt moeten steunen. We gaan met haar advocate praten om te kijken hoe we dat het beste kunnen doen.

NOG EEN ZONNETJE

Vanwege de geboorte van de paashaas is de maandelijkse buurtborrel deze keer op de tweede zondag en niet op de eerste want toen zat iedereen aan de kerststol, die verkleed was als paasstol.

BORREL: AANSTAANDE ZONDAG (8 april) OM VIER UUR TOSCANE!

Jaja, we zijn meer dan welkom voor de buurtborrel in restaurant Toscane, tegenover The Movies) De eigenaar zal ons een hapje van het huis aanbieden. Aardig hè? Het wordt mooi weer, zondag. We kunnen misschien heerlijk in de vensterbank zitten, met de ramen open of lekker op het stoepje van onze Dijk een glaasje drinken en elkaar eens informeren over het een en ander.

HET EEN EN ANDER:

Ot van Daalen, ons zeer gewaardeerd stichtingslid van DIJKENPLEIN heeft aangekondigd ermee te stoppen. Dat is een groot verlies voor de harde kern van dijkenplein. Wie wil zich bij ons aansluiten? Af en toe een vergadering en hoeveel uur het je kost ligt erg aan jezelf. Het liefst zouden we iemand erbij willen die jurist is, of die goed is met WordPress of die het leuk vindt om mooie foto’s van onze buurt aan te leveren. We zijn blij met elke vorm van inzet en enthousiasme.

ENTHOUSIASME:

De Vinkenstraat heeft opgeruimd. De zaterdag voor Pasen waren een stuk of tien buurtbewoners in de weer met borstels, vegers, krabbers en vuilniszakken. De hele straat is opgezomerd.

VINKENSTRAAT

Het heeft flink wat vertraging ondervonden, maar nu het is dan eindelijk zover: we gaan flyeren in De Vinkenstraat, de Haarlemmer Houttuinen en deze kant van de Brouwersgracht. We willen meer volgers zien te bereiken. Wie flyert er mee?

VERKEER

Hebben jullie Hans Baaij gezien bij Zondag met Lubach? Daarin legde Hans haarfijn uit wat er mis is met het doorfokken van hondenrassen. Deze zelfde Hans heeft zich enorm ingezet om de Dijk vrij van scooters te krijgen. Hans zit in de stichting Dijkenplein. Om de scooters te weren, moet juridisch de Haarlemmerdijk autovrij gemaakt worden. Uit een aantal reacties op deze site zijn er naast voorstanders voor een autovrije Dijk, ook tegenstanders. Er wordt gewerkt aan een plan voor een autoluwe Haarlemmerdijk, zodat we toch die vervuilende scooters weg kunnen krijgen.. Wordt vervolgd.

WINKELS

Leegstand; die is dus voorlopig niet opgelost. En wat kunnen wij daar tegen doen? Wij willen dat er geen lege panden op de Dijk te zien zijn. Dat is erg slecht voor de hele buurt. Vraagt een eigenaar een dermate hoge huurprijs dat een pand, zoals voormalig Van Leek, langdurig leegstaat, maak er dan zoals de ABNAMRO op de hoek een pop up store van, een atelier, een werkplaats, iets creatiefs wat er weer uit gaat als het pand daadwerkelijk verhuurd wordt. Je ziet het bij de ABNAMRO: daar wordt nu keramiek verkocht. Het ziet er leuk uit en mensen gaan er graag naar binnen. Creativiteit hoort op de Dijk, maakt de Dijk aantrekkelijk en authentiek. Elk leeg pand moet zolang het niet verhuurd wordt aan een ondernemer, gevuld worden met een tijdelijk huurder die weinig huur betaalt en die weer vertrekt als er een contract ligt met een ondernemer die er wel de huurprijs voor wil betalen. Wie wil zich hier samen met ons voor inzetten? We horen graag van jullie. Tot bij Toscane op zondag 8 april!!!!

Deze post heeft 14 reacties

 1. Dank voor alle nuttige info.
  Ik, bewoner naast Sunny Yummy heb medewerkster er ( weer) op aangesproken dat het in Nederland verboden is buiten met flyers en hapjes mensen naar binnen te lokken. Eigenaar zat ook buiten, reageerde niet!!! Verstaat zgn geen Engels?????
  Zit zondag aan een andere borrel, veel plezier bijnToscane
  Grtjes
  Doreen Canne Meijer

 2. Dank voor de info en tot zondag!

 3. Dank weer voor het buurtnieuws. Graag help ik met het verspreiden van DijkenPleinflyers in Haarlemmer Houttuinen of op Brouwersgracht.

  1. en dus nogmaals dank myra voor het verspreiden van de flyers

 4. Misschien ook weer eens naar de dierenwinkel ??

 5. Hi Maria, ik help graag mee om te flyeren.

 6. Zie mijn reactie niet dat ik ook mee wil flyeren.
  Bij deze

 7. Helaas kunnen wij vanmiddag niet naar de buurtborrel.

  1. Lieve buurtbewoners,

   Begrijp ik nou goed dat Domino’s toch doorgaat op de dijk? En dat Jaap dit onzalige bericht zou factchecken? Ik duim dat het niet klopt… graag zsm meer nieuws hierover.
   En als het wel klopt gaan we dan naar de pers? Het bestaat toch niet, zo een lelijke kwaliteitloze meuk op de dijk…wie keurt dat nou goed bij de gemeente.
   Ik hoor graag snel meer.
   Liefs
   Siesa

   1. Oh nee toch… Hoe kom je aan die informatie?

   2. Ja, het bestuur van de centrale stad is nu nog het enige orgaan dat de komst van Domino’s kan tegenhouden want nav de hoorzitting is er toestemming verleend tot vestiging. Dit weten wij van de bouwinspectie en van de buurtmakelaar. Let goed op de site, of je app: amsterdam.nl
    Zo gauw de vergunning aangekondigd staat denk ik dat we nog bezwaar kunnen aantekenen, maar ik weet niet zeker hoe de procedure nu loopt.

 8. Sorry, een late reactie, maar wij kunnen vandaag een keertje niet.

 9. Hi ik ben familierecht advocaat en mediator en ben geïnteresseerd om deel te nemen omdat de buurt mij aan het hart gaat. Ben alleen wel moeder met kleine kindjes dus heb geen zeeën van tijd. Hartelijke groet Laura Boomsma-Shriber

  1. Zeer zeer welkom Laura, sorry voor de late reactie. Kunnen we eens praten? Groten, Maria

Geef een reactie

Sluit Menu