Politici ontmoeten buurtbewoners en aankondiging van de buurtborrel

Ondernemers, de winkelstraatmanager, buurtbewoners en politiek geïnteresseerden stroomden op maandag 26 februari naar Dock. Dat is ons wijkcentrum onder het spoor, op de hoek van het plein waar Café Het Blauwhooft is. Men wilde graag de visie van de gemeenteraadsleden horen over de ontwikkelingen op de dijk en het plein. Van de vier benaderde politici kwamen Marjolein Moorman (PvdA) en Jorrit Nuyens (Groen Links) opdagen, de VVD en de SP hebben toegezegd bij een volgende bijeenkomst wel aanwezig te zullen zijn.

Het werd een levendige interactie waarbij een paar zaken eruit sprongen.

Is de leegstand aan winkels zorgwekkend? Ja, want het tast de leefbaarheid van de buurt aan. Hoewel Jonah Freud (Kookboekwinkel) constateerde dat er genoeg aanbod is in de buurt. Ze mist niks. Algemene conclusie van de aanwezigen is dat de huren van de winkels de pan uitrijzen waardoor startende ondernemers aarzelen om het experiment aan te gaan. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook niet iedereen een levensvatbaar concept heeft.

Politici op de DijkZorgwekkend is verder de stijgende WOZ, waarvoor geen pasklare verklaring voor is. Die aanslagen van de gemeentebelastingen komen nog eens bovenop de huur. Nuyens zat te slecht in de materie om daar een antwoord op te geven maar zegde toe het met collega Moorman uit te zoeken. Hij stelde verder een versmalling van het winkelaanbod te bestuderen waardoor de gemeente meer stuurt op specialistische winkels. Voorbeeld van hoe het niet moet zijn de Negen Straatjes waar concerns flagshipstores hebben geopend door panden met elkaar te verbinden. Dit mag op de Haarlemmerdijk niet gebeuren.  Dat sturen van de gemeentelijke overheid is een twistpunt in de coalitie. VVD en D66 voelen daar niet voor, terwijl ‘links’ meer regulerend zou willen optreden. Nuyens benadrukte dat ondernemers juridische bijstand moeten zoeken als er een huurverhoging of een huuropzegging dreigt.  Dat bracht het gesprek op het volgende:  aan de winkeliersvereniging is een juriste verbonden, mevrouw Cohen, die de belangen van winkeliers behartigt. Dit is niet bij elk ondernemer bekend. Mevrouw Cohen behartigt deze week de zaak van Het Zonnetje ( Koffie en Thee, Dijk 45) tegenover de kantonrechter. De eigenaar van het pand wil de huurster er binnen zeven dagen uit hebben.

politic3Vanuit de zaal merkten Peter (Bello) en Andreas (schoenen Op de Dijk) op dat de buurt bedreigd wordt door het rolkoffertoerisme, door AirBnB waardoor Amsterdam een soort Venetie lijkt te worden. Niet meer een plek voor bewoners maar voor toeristen. Moorman zei daar ernstig voor te waken: Amsterdam is juist zo aantrekkelijk omdat er gewoond wordt. Op de Dijk is een aantal panden waarvan de verhuurder een short-stay vergunning  heeft gekregen. Die vergunningen verlopen over een aantal jaar en worden in het centrum niet meer afgegeven of verlengd.

Het is nog niet te laat. Vanuit de politiek en de winkelstraatmanager kwamen een paar nuttige suggesties. De inschakeling van de vastgoedfirma 1012INC heeft bewezen dat het mogelijk moet zijn om winkels niet aan hun lot over te laten (in handen van vastgoedmakelaars als Broese Paternotte die de prijs op drijven). Zo kunnen panden die Ymere afstoot toch voor een redelijke huur beschikbaar blijven. Nuyens en Moorman vonden het een aantrekkelijk idee om dit 1012INC ook een 1013-component te geven om zo het aanbod in stand te houden. 1012INC is een coöperatie van de gemeente en bewoners die samen panden kopen en verkopen aan wellicht niet de hoogst biedende, maar wel de aantrekkelijkste partij voor een buurt. NV. Zeedijk is een voorbeeld van een zeer succesvolle samenwerking tussen gemeente, ondernemers en bewoners.

poli2Applaus was er verder voor een voorstel om een huurplafond in te stellen – dat kan ook soelaas bieden voor ondernemers voor wie het huurcontract afloopt. Myra Rooymans ( de winkelstraatmanager) wees nog eens op de samenwerking van de BIZ met mevrouw Cohen  die met name de huurcontracten onder de loep neemt. Gebleken is dat sommige zaken met succes exorbitante huurverhogingen hebben weten te voorkomen.

Wat er op korte termijn, in samenwerkingen gemeente, bewoners, huurders en verhuurders zou moeten gebeuren is volgens ons, de aanwezigen van dijkenplein, samen te vatten onder de volgende drie punten:

 1. Er moet een INC1013 komen.
 2. Er moet een plafond aan de huur gesteld worden, wat ook een gunstig effect op de WOZ waarde zal hebben. Dat hebben wij als bewoners niet in de hand, behalve dan dat we op partij moeten stemmen die dit onderstreept.
 3. Leegstand moet verboden worden. Een verhuurder mag zijn pand niet leeg laten staan in afwachting van een partij die de huur wel denkt te kunnen opbrengen. Lege winkels moeten aangeboden worden aan kunstenaars, en beginnende ondernemers die er een pop up store van kunnen maken. Dit is een punt waar wij zelf mee kwamen. De politici zijn hier enthousiast over, maar hebben momenteel niet de power om dit te bewerkstelligen met een raad waar VVD en D’66 het voor het zeggen hebben.
 4. Gemeente en woningbouwverenigingen moeten stoppen met de uitverkoop van de stad door panden rucksichtlos aan de hoogst biedende van de hand te doen.

 

BUURTBORREL

En dan even iets anders mensen; het is weer bijna de eerste zondag van de de nieuwe maand. Aanstaande zondag is de  buurtborrel niet in de Oranjerie, waar we de vorige keer een beetje op elkaar geplakt stonden, maar in een ruimte van een nieuw hotel op de Haarlemmerstraat. Buurtgenote Doreen heeft deze lokatie voorgesteld. Ze is er geweest, heeft er ook gegeten, en heeft onze buurtborrel al bij de kok en de manager  bekend gemaakt. Het hotel zit schuin tegenover MARQT en ze vinden het daar leuk om buurtbewoners en andere ondernemers te ontmoeten. Let’s go!

DUS AANSTAANDE ZONDAG 4 MAART om 16.00 UUR.

HOTEL ROEBLING

Haarlemmerstaat 118

DE BUURTBORREL!!!

 

 

 

 

 

 

 

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft 8 reacties

 1. Heel jammer dat er in de aankondiging en in de samenvatting 26 maart stond ipv 26 februari! Ik was er graag bijgeweest! Ben blij met de samenvatting!

 2. Wow, jammer ik dat “Politici ontmoeten buurtbewoners in Dock” ik op 26 februari 2018 heb gemist. Uiterst interessant……..

 3. Mijn reactie is overigens niet vervelend bedoeld hoor. Ik ben alleen maar blij dat deze bijeenkomst er was en dat de melding op de site DijkenPlein is geplaatst. Zo blijven we met z’n allen toch lekker op de hoogte wat er in onze buurt zich afspeelt.

  1. we organiseren een tweede bijeenkomst, sorry voor mijn fout marjan.

 4. Jammer stond op 26 maart aangekondigd en nu weer in het verslag maar het was dus gisteren. Ik haal het uit m’n agenda

 5. Even een reactie op voorgaande reacties: “jammer, ja, maar niet onoverkomelijk”. We maken allemaal wel eens een vergissing: “waar gehakt wordt daar vallen spaanders”. Uit het verslag en de foto’s van die avond is af te lezen dat de bijeenkomst van 26 februari 2018 door een flink aantal buurtbewoners en -winkeliers en daarmee goed was bezocht.
  Laten we blij zijn met het goede verslag.
  Laten we blij zijn met de website DijkenPlein die het mogelijk maakt dat het nieuws ons allemaal bereikt en wij zo op de hoogte blijven.
  Laten we daarop het glas heffen tijdens de buurtborrel op 4 maart 2018 bij DE BUURTBORREL!!! in HOTEL ROEBLING, Haarlemmerstraat 118

  1. Wat ben je toch een positief mensch Marjan, dat kunnen we gebruiken!

   1. Valt we mee hoor, Jaap. Maar we moeten wel realistisch zijn/blijven. Dank voor het compliment!
    We heffen het glas op de buurtborrel as zondag.
    Ik zal wel wat later dan 16.00 uur zijn.

Geef een reactie

Sluit Menu