Dode Mus?

dode-mus-ter-plaatse-86091275Vorige week kregen we het heuglijke nieuws dat wij van Dijkenplein subsidie hebben gekregen van het wijkcentrum. In ieder geval kunnen we onszelf nu een deel van de gemaakte kosten terug betalen. Dat was wel reden om een glaasje te drinken. En toen bood Rogier ook nog aan dat we in zijn tuin een buurtborrel mogen organiseren.  Maar deze week zijn we in mineur.

Op vijf oktober 2017 ging op Dijk en Plein de vlag uit. Wethouder Kajsa Ollongren van D66 vertelde trots dat er in het centrum geen nieuwe winkels meer worden toegestaan waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht. Het betreft de categorie winkels ‘waarvan kan worden vastgesteld dat ze zich alleen richten op toeristen en dagjesmensen. Daarbij wordt gelet op reclame- uitingen presentatie, assortiment en bedrijfsvoering.’  Dit besluit is een voorbereidingsbesluit. Dat is een bepaling die vooruit loopt op een nieuw op te stellen bestemmingsplan.( Het gehele voorbereidingsbesluit is te vinden op Amsterdam.nl-ondernemen-detailhandel.)

Op de Haarlemmerdijk nummer 2 is na dit besluit op een schitterend punt in de stad een nieuwe winkel gekomen. Het betreft hier een cadeau- en tabakswinkel. Maar, het is al verschillende buurtgenoten opgevallen, de winkel lijkt qua assortiment en presentatie toch wel erg op een toeristenwinkel. We zien mutsen en truien met het logo of de naam van onze stad en van Ajax. We zien hasjpijpjes, vloei, aanstekers, mokken, spaarpotten  met molentjes, kortom, herinneringen aan Amsterdam die je zo bij je handbagage kan stoppen.

Wij hebben contact gezocht met de gebiedsmakelaar van onze wijk. Dat is Barbera Lavell.  Barbera is, zoals de meeste ambtenaren, iemand met een groot hart voor de stad. Barbera doet wat ze volgens de regels moet en kan doen. En dat is dat handhaving een bezoek aan winkels brengt en controleert of het aangebodene onder  de huidige regels valt. Handhaving  heeft in het geval van Haarlemmerdijk 2 geconstateerd  dat de winkel aan de huidig gestelde norm voldoet. Het is geen winkel die zich uitsluitend op toeristen richt. En dan mag het blijkbaar. Het zit hem dus in de formulering dat winkels die zich ‘uitsluitend’ op toeristen richten verboden zijn.

Nu komt er ook een fietswinkel op de Haarlemmerdijk 140. We zijn met de jongens van de komende fietsenwinkel gaan praten. Ze zijn niet van plan om fietsen te gaan verhuren. Maar als ze het wel doen, en ze zetten die huurfietsen op de plek waar nu de bewonersfietsen staan, zou dat dan mogen? Dat zou best wel gek zijn.

We kunnen toch niet anders dan concluderen dat het voorbereidingsbesluit moeilijk te handhaven lijkt onder de op dit moment gestelde voorwaarden. Stelt het besluit wel iets voor? En daar worden wij chagrijnig van. We kunnen niets doen behalve nog eens een vriendelijk beroep doen op het moreel besef van de verhuurders van winkels om een huurder uit te zoeken die iets toevoegt aan het bestaande aanbod en die geen uitbreiding is van de monocultuur zoals die op de Nieuwendijk bestaat. Of kunnen we wel wat doen?

Wat vinden jullie? Hoe kijken jullie tegen de winkel op nummer 2 aan? En de fietsenwinkel?Domino’s heeft ondertussen de afwijzing van de vergunning om zich tegenover The Movies, naast Toscane, te vestigen niet geaccepteerd en is in verweer. Dus daar zijn we zeker nog niet definitief van af.

Ja, we zijn er van in mineur. Er moet iets gebeuren. We moeten duidelijk maken dat wij hier leven! Dat Dijk en Plein geen melkkoe mag worden van ondernemers die geen enkele affiniteit met de buurt hebben en ons leefklimaat verslechteren en de diversiteit van het winkelaanbod verschralen.

11 Februari om vier uur is het RUILEN ZONDER HUILEN. Maar gezien de situatie nodigen we iedereen uit om te komen, ook zonder iets te ruilen. Dan gaan we het er eens over hebben. Hoe gaan we dit aanpakken? Met wie moeten we rond de tafel ? Wat zijn de mogelijkheden? Ook de juristen die ons volgen zijn zeer van harte welkom. De ambtenaren die ons volgen ook, zeer welkom. Mocht er onvrede over de huidige ontwikkelingen bestaan in onze buurt dan lijkt het ons goed om ons al bewoners en winkeliers te verenigen en zo nodig stappen te ondernemen. We willen ook graag met de betrokken ambtenaren in gesprek. Laat horen wat jij als buurtbewoner vindt. Reageer op deze mail.

Nou… en dan tot slot van deze vrolijkheid nog even iets over de plantenbakken. Hebben jullie die ene grote zien staan voor Marqt?  Sommige winkeliers hebben aangegeven dat ze wel zo’n bak voor hun deur willen. De bewoners zijn hier niet van op de hoogte gesteld, en het is dat wij op de halfjaarlijkse buurtvergadering van de gemeente waren in het West Indisch huis, waardoor wij het wel wisten.  Die grote bakken, die samen met de jongens uit de dagopvang van De Volksbond, onderhouden moeten worden door de bewoners, komen op schaarse de plekken waar nu  fietsen kunnen staan. Mee eens? Of helemaal niet?

Deze post heeft een reactie

  1. Ik ben zeker van plan om 11 feb. naar de buurtbijeenkomst te komen en verder met elkaar te praten over de bestemming van de winkelpanden en wat wij er aan kunnen doen om het assortiment in onze fantastische straat en buurt plezierig en aangenaam te houden i.p.v. puur financieel en omzetgericht.

Geef een reactie

Sluit Menu