Is het al weer vrijdag?

Ja zeker het is weer vrijdag en wat is er op vrijdag? Juist. Het laatste nieuws uit je buurt, je aangeboden door de verslaggevers van Dijkenplein.nl

SNEEUW

Het sneeuwde op de Dijk. Daar heeft Jaap afgelopen een filmpje van gemaakt.Dat staat onder ‘ winkels’ en dan: ‘mijn buurt.’ Je kan bijna niet geloven dat dit afgelopen maandag was nu je weer in je korte broek naar buiten kan.

DE GOEDE ZAAK

Hans stuurde ons een redelijk vrolijk stemmend bericht uit de Telegraaf onder de kop:’Geef de stad terug.’  Er staat onder andere dit:’Een groep ondernemers uit het centrum bundelt de krachten onder de noemer: De Goede Zaak. Men streeft er naar de leefbaarheid terug te brengen in de winkelstraten. ‘ Hee! Interessant, vonden wij. Het project wordt geleid door Yet ten Hoorn die wij heel graag willen uitnodigen om met ons over onze Dijk en ons Plein te praten. Verder uit het artikel:  ‘De nieuwe organisatie wil vechten tegen de verpaupering van de binnenstad. De zelfstandige ondernemers die hart hebben voor de buurt moeten weer terugkomen waardoor de sociale cohesie hersteld kan worden. Een stad leeft bij de gratie van de bewoners en de dagjesmensen.’  Nou, dat vinden wij nou ook.  Dick Eberhardt is de voorzitter van De Goede Zaak.  Wij kennen deze mensen nog niet, en jij misschien ook niet, maar ze zullen wel te googelen zijn. Dick heeft zelf tien winkels in het centrum, waaronder de Chinese winkel in de Damstraat. Hij zegt:’Amsterdammers en dagjesmensen vermijden deze straat, net als vroeger de Zeedijk.’ Verder vermeldt het artikel: ‘De Goede Zaak zal zich na de gemeenteraadsverkiezingen opwerpen als gesprekspartner van de gemeenteraad.’

Ja mensen…  hoe De Goede Zaak de monocultuur van de toeristenindustrie wil gaan aanpakken vermeldt het artikel niet. Hoe ze de ondernemers die zich richten op de lokale bevolking willen terugkrijgen ook niet. Weet jij het? Er zitten  heel veel slimme mensen in onze buurt met hoogstaande contacten. Weet iemand hier iets meer van?

DE SITE

We hebben geen centje subsidie tot op heden. Wij, de kerngroep van zeven mensen, betalen alles zelf, zoals de huur van De Roode Bioscoop op 9 oktober en deze site. We hebben wel subsidie aangevraagd en durven daarom het risico te nemen om een duurder abonnement op wordpress te nemen waarmee we interactief worden. Met name voor het stadsdorp is het van belang dat jullie direct op elkaar kunnen reageren, zeker als het vraag- en aanbod betreft.  Er wordt aan gesleuteld en dan kunnen we losgaan mensen.

Hoe zit het met Dijk 2?

Tja. Wij weten dat er bestuurders zijn die deze site volgen en die een heel groot hart hebben voor onze buurt. Kan iemand ons vertellen hoe de stand van zaken is met de tabak-en cadeauwinkel Haarlemmerdijk 2, die er voor velen gek genoeg heel erg uitziet als een toeristenwinkel? Wat is er gebeurd nadat handhaving daar is langgewenst?

HAARLEMMERPOORT

Rogier wil de poort kopen. Joke reageerde met een fantastisch verhaal over 89 buurtgenoten die samen café Het Sluisje hebben gekocht. Joke is er daar een van. Zie de  reacties op de blog ‘Haarlemmerpoort gaat toch verkocht worden.’ Heleen meldt dat er bewoners terugkeren in de poort in de appartementen die als sociale huurwoning worden aangemerkt. Rogier en Joke komen op de nieuwjaarsborrel van 7 januari. Heleen ook? En andere die geïnteresseerd zijn in de toekomst van de poort? Laten we daar dan een afspraak maken om eens te praten over een plan van aanpak.

JEANTINE

Jeantine is vanaf deze week bij het kernteam. En daar zijn we heel blij mee. Ze gaat zoeken naar  manieren om de 100 volgers die er nu zijn er veeeeeel meer te laten worden. Welkom Jeantine.

DOMINO’S

Het is stil aan de overkant. Maar is het een stilte voor de storm? Wat gaat Domino’s nu doen? Joke en Ella vragen zich af of een petitie zin heeft. Heeft iemand daar een idee over?

NIEUWJAARSBORREL 7 JANUARI

Ila,  Leny, Myra, Doreen, Rogier,Gert, Joke, Denise met twee kinderen, Jeantine, Nicole, Jona, Martin, Willemijn, Hans, Hanca, Maria, Jaap en Bayu zijn ALLEMAAL op de nieuwjaarsborrel. Waarschijnlijk is dit in de woonkamer van Jaap en Bayu, Haarlemmerdijk 135. Vanwege geen centjes dus zelf die toch al open fles meenemen, en die zak chips. En als er nog iemand een bitterbal over heeft, dan zorgen wij voor een friteuse, of friteur, want we willen niemand beledigen.

DE BUURTBINGO

Het is ons wel duidelijk.  Er is maar één aanmelding in tegenstelling tot de bijna 20 mensen die op de nieuwjaarsborrel zijn. Denken jullie dat Bingo saai is ? Weten jullie dan wel dat de allerhipste hipsters in New York in de coolste cafes zitten te ganzenborden? Het is een mind set! Bingo is leuk. Niet saai! Niet saai! Wel saai? Zullen we er dan stripbingo van maken? Dom spelletje? Ok, dan mag iedereen tussen de rondes door voorlezen uit zijn of haar favoriete moeilijke boek over een heel intelligent onderwerp.  Het mag ook een zelfhulpboek zijn, want daar valt doorgaans ook nog wel een beetje om te lachen. Als jullie de medewerking halsstarrig blijven weigeren aan dit spelletje dan maken wij er voor straf een ruilbeurs van. Ja! Eigen schuld. Dan valt er niets meer te winnen, en te spelen. Dan wordt het gewoon keihard onderhandelen met je buurman; hij die gitaar die bij jou al jaren  in de weg ligt en jij die citruspers en die zes handgeslepen bierglazen, ook al geloof je dat niet helemaal van dat ‘handgeslepen.’ Dat klopt ook wel want buurman bedoelde eigenlijk ‘mondgeblazen’, maar was nog dronken van de buurtborrel op 7 januari. Zo goed dan? Gaan we spullen ruilen op 21 januari?

Tot volgende week! Uw verslaggevers van Dijkenplein groeten u!

 

 

jaap/bayu

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Deze post heeft een reactie

  1. Rogier wil de Haarlemmerpoort kopen! Heeft hij eraan gedacht om contact op te nemen met Stadsherstel?

Geef een reactie

Sluit Menu