Touristenwinkel?

Haarlemmerdijk 2

Op de kop van de Haarlemmerdijk, waar voorheen Wijnbergh zat, tegenover de kaaswinkel, is een nieuwe ondernemer gekomen. Ze heet Anneke.
Anneke heeft met haar echtgenoot de zaak van Wijnbergh overgenomen met de bedoeling om er een vintagezaak van te maken, met als specialisme de vintagetassen. Vlak na de opening is de inboedel gestolen. De zaak bleef wekenlang dicht en is nu weer open, maar heeft een ander karakter gekregen. Anneke heeft er nu een tabak- en kadowinkel van gemaakt. Ze is op dit moment nog niet officieel open, maar met het assortiment dat zij aanbiedt waaronder waterpijpen, Ajax t-shirts, Ajax-pennen en de grote vloei, lijkt ze zich op de toeristen te richten. En dat verbaasde ons. Want staat er niet in het voorbereidingsbesluit van de gemeente dat dat niet meer mag?
De nieuwe huurster zegt met klem dat zij zich niet richt op de toeristen maar op de buurt met onder andere het verkopen van tabaksartikelen.Voor zover wij weten is er al iemand van handhaving langs geweest in de nieuwe winkel. Wij hebben de man niet zelf gesproken, maar voor zover wij op de hoogte zijn schijnt hij gezegd te hebben dat ‘souvenirverkoop voor een klein percentage binnen het totaal aanbod is toegestaan.’ Nu hopen wij een reactie te krijgen van de betreffende handhaver, of van iemand anders van de gemeente die dit leest. Hoe staat het met de handhaving in dit diffuus tussengebied? Er zijn onlangs twee andere winkels op de Dijk geopend, te weten WAAR en De REBELLENCLUB. Beide zijn onderdeel van een keten en zou je kunnen voegen onder ‘kadowinkels’ .  Het aanbod in deze winkels heeft niets met waterpijpen etc. te maken. Tja. Dit is dus het voorbereidingsbesluit in de praktijk. Wat is het verschil tussen een toeristenwinkel en een tabak-kadowinkel? Dat staat nergens gedefinieeerd en blijkt dus op veel manieren te interpreteren. En hoe zit dat met de handhaving als een ‘zeker percentage van de verkoop dat gericht is op tourisme ‘ geaccepteerd wordt? Mag een fietsenwinkel dan ook fietsen verhuren? En hoeveel? Mag een kledingwinkel dan shirts en mutsen met I LOVE AMSTERDAM verkopen? Mag een kadowinkel waterpijpen en grote vloei verkopen en zo ja, in welke verhouding tot de rest van het aanbod? We hopen daar snel een antwoord op te krijgen. Heb jij hier een mening over? Of heb je relevante informatie? Graag!

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wat mij betreft mogen ze weg. Nul toegevoegde waarde voor de buurt. Ik woon op de Haarlemmerdijk. Van mij krijgen ze nul euro omzet.

  2. Het lijkt erop, dat men weer een maas in de wet heeft gevonden. Afgelopen maand zijn er ook 2 van dit soort winkels op de Nieuwe Zijds geopend.

Geef een reactie

Sluit Menu