Haarlemmerpoort gaat toch verkocht worden door Ymere

Vanavond is te lezen in het Parool dat woningbouw vereniging Ymere, eieren voor z’n geld lijkt te gaan kiezen, De Haarlemmerpoort wordt verkocht.

Nu mag de hoogste bieder zich straks de trotste eigenaar gaan noemen van dit nieuwe horeca project !

Is dit een vooruitgang voor de buurt ? We zullen het zien !

Deze post heeft 12 reacties

 1. Als we werkelijk samenwerken, zouden we dan niet gezamenlijk, bewoners en ondernemers, het benodigde geld bijeen kunnen brengen om dit gebouw te kopen en er vervolgens iets van te maken waar de buurt wat aan heeft? Aandelen uitgeven om het te kunnen kopen?

  1. Beste Rogier
   Dank voor je reactie en creatieve input!
   Wellicht zijn er meer en mogelijk genoeg mensen die geïnteresseerd zijn in de uitvoering van je idee !
   Ik hoop op veel reacties op jouw reactie .

   1. Dat hoop ik ook Martin, maar beslissend is natuurlijk dat het niet alleen vrijblijvend positieve reacties zijn, maar dat er ook de bereidheid is om aandelen te nemen in een buurtbedrijf dat de poort gaat kopen en exploiteren. Eén ding wil ik wel vast zeggen: het gaat nooit lukken als we er weer 14 sociale huurwoningen van maken, zoals velen, wat ik heel goed begrijp, zouden willen.

  2. Hoe dit aan te pakken Rogier? Ik ben wel geïnteresseerd.

  3. YES! laten we de koppen bij elkaar steken en kijken hoe we onze Haarlemmerpoort authentiek en buurtgericht kunnen laten blijven!

 2. Beste mede-buurtbewoners,
  Ter attentie: in het nieuwsbericht op AT5 – zie http://www.at5.nl/artikelen/175747/ymere-zet-haarlemmerpoort-toch-te-koop – staat dat 3 huurders mogen terugkeren in hun woning, ook als er een nieuwe eigenaar is.
  Wat mij betreft blijven ook de overige 14 woningen sociale huurwoningen, gelet op de groeiende woningnood in Amsterdam voor lage inkomens, met name in aantrekkelijke buurten zoals onze buurt, als gevolg van de ‘uitverkoop’ van sociale huurwoningen.
  Het is n.m.m. zeer kwalijk dat Ymere alle huurders er eerst uit heeft gezet omdat hij zou gaan renoveren! – en nu de renovatie laat zitten omdat dat te duur zou zijn. Alsof hij dat niet eerder wist. Ik kan dat moeilijk geloven.

  1. Ben je op de nieuwjaarsborrel Heleen? Rogier en Joke Mensink wel. Dan willen we het er even met zu alle over hebben.

 3. We hebben vorig jaar het Sluisje en het totale pand in Noord gekocht in coöperatievorm. Ik be een van de 89 mensen. Die allen 10000 euro hebben ingelegd en de rest hypotheek op gunstige voorwaarden.( baten café 1 woonhuis en 2 kantoorhuurders) heel veel persaandacht gehad. Net eerste jaarvergadering gehad. Zelfs eerste jaar al rendement waarvan we een deel van gaan herinvesteren. Totaal initiatief van de buurt. ( ben zelf woonachtig in de Planciusstraat maar wilde ook dat Sluisje behouden werd met ook buurtfunctie. En niet commercieel door de beleggingsaasgieren zou worden weggevaagd. Ook wat betreft het horecagedeelte geen ketenonderdeel door die sprinkhanen die alleen maar willen innen. Denk als je meer wil weten dat het goed is om contact te leggen met bestuur, Er zijn prima stukken ter beschikking om mee op te starten. Dit is met 14 woningen we veel l groter. En .ik denk dat het essentie is dat minimaal een deel er sociale huurwoningen moet betreffen.en dat het horecagedeelte ook sociale functies gaat krijgen en niet ook volgeplempt wordt met banken en picknicktafels zoals nu al 2 gelegenheden op hasrlemmerplein. Een gemiste kans op zo’n leuke hoek zo’n afschuwelijke uitstraling. Regelmatig worden zelfs die rotbanken niet eens van de tafels gehaald. Zit je helemaal beroerd ongezellig. M.I verarming en opgezet met dollarogen en uitsluitend gericht op geld. Wat ik noem sprinkhanen mentaliteit.
  Mogelijk ook graag lezen de donut economie van en Door Kate Raworth. Een prachtige bodem om haar denkmodel op dit initiatief toe te passen. Goede documenten op tegenlicht van 26 november… dat was het even op dit moment…..
  Met groet joke Menssink

  1. Erg bedankt voor je reactie en voor je tips Joke. Mooi als we niet het wiel helemaal opnieuw hoeven uitvinden, maar kunnen profiteren van ervaringen elders.

 4. We hebben vorig jaar het Sluisje en het totale pand in Noord gekocht in coöperatievorm. Ik be een van de 89 mensen. Die allen 10000 euro hebben ingelegd en de rest hypotheek op gunstige voorwaarden.( baten café 1 woonhuis en 2 kantoorhuurders) heel veel persaandacht gehad. Net eerste jaarvergadering gehad. Zelfs eerste jaar al rendement waarvan we een deel van gaan herinvesteren. Totaal initiatief van de buurt. ( ben zelf woonachtig in de Planciusstraat maar wilde ook dat Sluisje behouden werd met ook buurtfunctie. En niet commercieel door de beleggingsaasgieren zou worden weggevaagd. Ook wat betreft het horecagedeelte geen ketenonderdeel door die sprinkhanen die alleen maar willen innen. Denk als je meer wil weten dat het goed is om contact te leggen met bestuur, Er zijn prima stukken ter beschikking om mee op te starten. Dit is met 14 woningen we veel l groter. En .ik denk dat het essentie is dat minimaal een deel er sociale huurwoningen moet betreffen.en dat het horecagedeelte ook sociale functies gaat krijgen en niet ook volgeplempt wordt met banken en picknicktafels zoals nu al 2 gelegenheden op hasrlemmerplein. Een gemiste kans op zo’n leuke hoek zo’n afschuwelijke uitstraling. Regelmatig worden zelfs die rotbanken niet eens van de tafels gehaald. Zit je helemaal beroerd ongezellig. M.I verarming en opgezet met dollarogen en uitsluitend gericht op geld. Wat ik noem sprinkhanen mentaliteit.
  Mogelijk ook graag lezen de donut economie van en Door Kate Raworth. Een prachtige bodem om haar denkmodel op dit initiatief toe te passen. Goede documenten op tegenlicht van 26 november… dat was het even op dit moment…..

  1. Joke, wat een prachtig en hoopgevend initiatief van het Sluisje. De site is nog niet interactief, waardoor mensen nog niet op elkaar kunnen reageren, maar daar wordt aan gewerkt. Nu loopt alles via ons en dat is niet goed. Mensen zijwheel goed in staat om zich te organiseren, blijkt maar weer uit jouw verhaal. Over Haarlemmerpoort zijn Rogier Noyen, de eigenaar van Deksels! jij en wij van Dijkenplein het eens: Kunnen we daar iets moois van maken? Ik ga even nadenken hoe we dit moeten aanpakken. Hopelijk is de site snel interactief. Ben jij trouwens dramaturge? Zou ik jou kunnen kennen van het Regio Theater? Groeten,
   Maria
   Oplossing: we gaan hier even kort over praten op de nieuwjaarsborrel. Daar is Rogier ook en als jij jouw Sliusje verhaal wil vertellen, dan zijn er misschien meer mensen geïnteresseerd. Overigens: het bankgebouw op de hoek Dijk-Plein komt ook vrij. Te koop, of te huur, eten we nog niet.

   1. Regie en producent o.a. Werkteater. Ken jou ook , ontmoet bij Yolande wel eens.
    Tuurlijk wil ik over t Sluisde vertellen daar oververtellen. Ik heb er trouwens nog een week hebben met 50 artiesten een heel klooster gekocht in St Erme Frankrijk . 19 nationaliteiten en 5 continenten. Initiatief van Jan Ritsema. Is zonder winstoogmerk. We verhuren de 50 kamers en werkruimtes voor 20 euro per nacht om fijn te werken met toneel of dansgroep of individueel. Gaat top zie http://www.pa-f.net download zie links Engelse versie met foto’s en uitleg. Helemaal rechts zie je wie er zijn geweest of komen….honderden per jaar
    Zien we elkaar de zevende .Fijne feestdagen als je het viert en anders ook.
    Joke

Geef een reactie

Sluit Menu