De gevolgen van de Nutella-stop

De gemeente heeft op 29 september besloten dat er geen nieuwe ijs-, Nutella-, kaas-, souvenirwinkels in de gebieden 1012 en 1013 mogen komen. Winkels die uitsluitend op toeristen zijn gericht. We waren opgelucht, het heeft de kou uit de lucht gehaald. Tijdens het stadsgesprek in het West-Indisch Huis met vertegenwoordigers van de gemeente op 12 november werd er meer duidelijk.

Dergelijke winkels krijgen geen kans – hoewel de rechter er op 12 december nog een draai aan kan geven (dan dient het beroep van een kaaswinkel tegen dit besluit). Het raadsbesluit geldt totdat er een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld waarin staat wat een eetwinkel mag zijn. Als een wafelwinkel er eenmaal zit, kan ie niet meer weg – na een faillissement bijvoorbeeld blijft de formule aan het pand gebonden. Dat er onverhoopt zich nu nog een kaaswinkel vestigt, vraagt van de gemeente extra handhaving. Daar valt ook de bierfiets onder die nog regelmatig opduikt in de Haarlemmerbuurt.

De gemeente heeft vier straten aangewezen als proeftuin (pilot) waar werk wordt gemaakt van een betere diversiteit, Damstraat, Hoogstraat, Breestraat en Spuistraat. Hoe ziet de branding eruit, hoe functioneert de winkelstraatmanager, wat voor energie is er, en ook: wat durven de ondernemers zelf aan, daarop richt de pilot zich. Cruciaal is de visie op het winkelgebied. Die komt volgens de gemeente niet van de winkelstraatmanager maar van de ondernemers/bewoners. Wat willen ze, welk perspectief hebben ze? Laat de buurt zelf met een beleidsplan komen, adviseren Luuk Appelman (Ruimte en Duurzaamheid) en Polle Janssens (Centrum XL).

In de pilot is ook meegenomen de huurprijzen, en de economische positie van de winkels – en daarbij die van de bewoners boven de winkels. Polle constateert dat de leegstand te verwaarlozen is, in vergelijking met Noord en West.

Zou de formule van de NV Zeedijk iets zijn voor de dijk? Moeilijk zeggen Janssens en Appelman, omdat het vastgoed in verschillende handen is. En wie wil er tegen een minder hoge prijs zijn pand aanbieden aan een winkelier. Dat zal een dilemma blijven. Er moet zoiets bestaan als een gemeenschappelijk belang, een plint met een eigenaar  die aanvoelt dat diversiteit een middel is voor overleving.

Jaap Huisman

Jaap Huisman is schrijver/journalist voor o.a. Het Parool en de Groene Amsterdammer, bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en mede-eigenaar van de deli Bayu aan de Haarlemmerdijk. Bayu is gespecialiseerd in Indonesische lekkernijen.

Geef een reactie

Sluit Menu