Hoe nu verder?

Hoe nu verder?

Wie zijn wij?

Maria Goos, schrijfster, Hans Baay, ondernemer, Martin Kars en zijn vrouw Willemijn de Bie, aannemer resp ontwerpster, Vincent Francois, muziekleraar en Jaap Huisman, publicist.

In april 2017 zijn wij, zeven buurtbewoners, bij elkaar gekomen omdat we een stadsdorp wilden oprichten. Er zijn er in Amsterdam meer dan 20 en onder stadsdorpenamsterdam.nl kun je ze allemaal vinden.

 

Wat is er inmiddels gebeurd?

Tijdens onze eerste ontmoetingen bleken er echter urgentere zaken die onze aandacht opeisten. We bleken ons allemaal zorgen te maken over drie zaken:

1:De verschraling van het winkelaanbod.

De dreiging hing in de lucht dat de Dijk met de komst van Sunny Yummy en Domino’s een kant op zou gaan die we hier echt niet willen. We zijn in actie komen en het lijkt er op dat Domino’s er niet gaat komen op de Dijk. We zijn ook in actie gekomen tegen de lelijke nieuwbouw op de plek van voormalig van Van Leek. Ook hier lijken er stappen ondernomen te worden. Inmiddels is er door de gemeenteraad een geweldige stap in de goede richting gezet door het verbod op ondernemingen die zich uitsluitend richten op tourisme, waaronder ook fastfood valt. Even afwachten hoe het geheel er in het bestemmingsplan komt uit te zien, maar het lijkt er op dat het gevaar dat het op dijk en plein een op de toeristen gerichte monocultuur gaat worden lijkt voorlopig geweken.

2. Het verkeer en het milieu in onze buurt.

Daar bleken we ons ook allemaal zorgen over te maken.  Op onze ontmoeting op 9 oktober in de Roode Bioscoop, waar tot onze verrassing 66 mensen waren, heeft Hans Baaij zijn verkeersplan uit de doeken gedaan. Niet op alle punten bleken de buurtbewoners het met hem eens. Inmiddels is Hans met de gemeente rond de tafel gaan zitten. Ook wat dit punt betreft lijkt er schot in de zaak te zitten. Het verkeersplan komt op de site en in een flyer en er zal een petitie ingediend worden, want we horen steeds maar weer, als we met de gemeentepolitiek praten: geef ons draagkracht, dan kunnen we wat doen.

3. Het gebrek aan sociale cohesie.

We houden allemaal van onze buurt, met name doordat het hier zo dynamisch is. ( Soms misschien is te dynamisch) Maar die dynamiek van winkeliers (die hier doorgaans niet wonen) en daarbij de 20.000 passanten per dag maken het niet vanzelfsprekend dat je elkaar  als buurtbewoner leert kennen. Op de vergadering van 9 oktober bleek daar bij jong en oud wel behoefte aan. Dus hebben wij van de harde kern de volgende stap gezet: het oprichten van het stadsdorp. We zijn met tien buurtbewoners op 5 november bij elkaar geweest en daar kwamen hele leuke ideeën en plannen op tafel. Maar… een stadsdorp staat of valt bij en goed functionerende site, want via de site kunnen vraag en aanbod elkaar vinden. Vandaar dat onze site Dijk&Plein in de renovatie gaat. En we zoeken daarbij hulp. Kan jij met WordPress omgaan? Help ons. Het buurtcomité is en blijft actief, maar wordt een onderdeel van het stadsdorp. Weet je nog niet wat een stadsdorp is? Kijk op: stadsdorpenamsterdam.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Sluit Menu