We hebben elkaar gezien!

De eerste buurtvergadering is een feit. Wat was het fantastisch om in een bomvolle Roode Bioscoop zoveel betrokken en geïnteresseerde buurtbewonbers bij elkaar te zien, Fijn dat jullie er allemaal waren en geef het door.  Wat ter sprake is gekomen was het volgende:

1.Sociale cohesie

Jaap en Martin vertellen iets over een plan om de sociale cohesie in de buurt te verbeteren via een stadsdorp.  Als je wil weten wat dat is, kijk dan even op: stadsdorpenamsterdam.nl.  Er lijkt veel interesse te zijn voor een stadsdorp Haarlemmerbuurt. Mensen bleven lang hangen gister en vonden het leuk om met elkaar te praten, om elkaar te leren kennen. Er bleek ook veel informatie over de buurt van belang te zijn om te delen. Dat is nodig willen we als buurt een beetje power creëren om overlast te beperken en onze buurt zo aangenaam mogelijk te maken voor bewoners,  winkeliers een winkelaars. Ook daarin kan het stadsdorp een rol spelen, al is het maar in de simpele vorm van af en toe een bakkie of een  borrel drinken met elkaar. Heb je ideeën, wil je iets organiseren, laat het ons weten. Als je ons vertelt dat je mee wil denken, dan zorgen wij ervoor dat we elkaar op korte termijn spreken om het stadsdorp gestalte te geven. Het idee is dat we op onder het kopje ‘Stadsdorp’ beginnen met de eerste gezelligheden, dan wel noodzakelijkheden.

2. Milieu en verkeer

Hans heeft toegelicht hoe het is gesteld met het milieu en de verkeerssituatie in onze buurt en vertelde over alternatieve routes en de gevaren van fijnstof voor onze gezondheid. Ons alternatieve verkeersplan is iets om verder uit te werken met degene die hier interesse in hebben. Er bleek twijfel te bestaan over het plan om de Dijk autovrij te maken. ‘We zijn geen Amstelveen en roering hoort erbij’ zeiden de dames uit de Vinkenstraat. Maar er moet wel wat veranderen zoals uit het betoog van Hans duidelijk zal zijn geworden. Meedenken? Ideeen? Plannen? Meld je aan!

3.Winkeldiversiteit.

De gemeente heeft weliswaar een halt toegeroepen aan de Nutella- en andere op toeristen gerichte winkels, maar de zorgen zijn nog niet over. Winkelketens azen op grote panden, en de huur is soms zo hoog dat een beginnende ondernemer dat niet kan betalen. Zoals we gister hoorden biedt  Ymere panden als kluster te koop aan. Dat betekent dat die alleen maar door grote zeer kapitaalkrachtige bedrijven aangeboden kunnen worden. Hier moet wat aan gedaan worden. We gaan informeren bij de winkeliersvereniging, de zogeheten BIZ, of er interesse is om veel meer contact te hebben met de bewoners om op die manier gezamenlijk te kunnen werken aan een zo divers en interessant mogelijk winkelaanbod. Hoe komen we er achter welke ondernemers geïnteresseerd zijn om zicht te vestigen op dijk of plein? Hoe brengen we vraag en aanbod bij elkaar? Hier ligt zeker een taak voor de Myra, de winkelstraatmanager, maar ook als bewoners hoor je wel eens wat en weet je misschien een ondernemer die goed in onze buurt zou passen. We moeten uitwerken hoe we dit allemaal bij elkaar krijgen. Als buurtbewoner moet je alert blijven; wat is het bestemmingsplan? Wat gaat er met een leeggekomen winkel gebeuren? Er blijkt grote behoefte te zijn om op tijd op de hoogte te zijn van veranderingen in het bestemmingsplan. Op welke manier kunnen buurtbewoners daar zo snel mogelijk van op de hoogte worden gebracht?  We willen een overzicht van wie de eigenaren van de panden zijn. We willen ze een brief schrijven waarin we een moreel beroep op ze doen om bij de verhuur rekening te houden met het specialistische karakter van onze buurt. We gaan over twee weken praten met Mevrouw Maya Meijer die het Westergasterrein zo geweldig gevarieerd tot leven heeft weten te brengen met haar team. Plannen? Meedenken? Ideeen? Meldt je aan voor deze werkgroep.

 

Tot dan en de groeten van:  Jaap, Ot, Martin, Willemijn, Hans, Vincent en Maria.

 

 

 

 

Deze post heeft 4 reacties

 1. Sorry kon er gisterenavond onverwacht niet bij zijn. Hoop dat het mooie ideeën heeft opgeleverd. Hoor graag wat jullie verder willen doen.
  vriendelijke groet, Eveline

 2. Even niet zo goed wetend op welk deel van de site DijkenPlein ik deze reactie moet geven, prik ik maar even willekeurig.
  Op 9 oktober bezochten mijn bovenbuurman en ik die fantastische kennismakingsavond van DijkenPlein in de Roode Hoed. Na die avond ontdekten wij van elkaar dat wij al jaren lid zijn van een en dezelfde “club”: De Vereniging Vrienden voor de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Deze club organiseert 1x in de maand een borrelbijeenkomst voor alle leden in de Zuiderkerk. Mijn buurman en ik bekenden elkaar dat wij nog nooit naar die borrel waren geweest en wij spraken meteen af voor de eerste borrelgelegenheid. Dat was op 17 oktober jl. We troffen het want tijdens deze borrel gaf Joep de Groot, inmiddels gepensioneerd, wijkagent Wallengebied een lezing over zijn werkzame periode als wijkagent. En niet alleen dat maar we troffen er ook andere “borrelaars” die ons best interessante informatie verstrekten, feitelijk te veel om de te absorberen. Hiervan konden wij vooraf geen inschatting maken. Bij het verlaten van de Zuiderkerk namen wij nog wel de uitgave oktober 2017 van de krant “d’ Oude Binnenstad” mee. Vandaag heb ik deze krant, met uiterst interessante berichten, gelezen en met name een artikel voor de winkelbranche, maar ook voor andere doelgroepen.

  Misschien is het een achterhaald feit en is de Stichting De Goede Zaak Amsterdam al bij velen bekend.
  Hierbij een korte samenvatting:
  Stichting De Goede Zaak Amsterdam zet zich in voor een evenwichtig woon- werk- en leefklimaat met een divers aanbod van unieke winkels geschikt voor iedereen.
  Het bestuur en de betrokken vrijwilligers van stichting De Goede Zaak Amsterdam zijn een afspiegeling van alle belanghebbenden: bewoners, ondernemers, werkenden, vastgoedeigenaren en bezoekers. Hierdoor is Stichting De Goede Zaak Amsterdam dé verbindingsfactor voor alle betrokkenen. De kracht van De Goede Zaak Amsterdam is haar focus op het maatschappelijke belang van diversiteit en branchering.
  Voor uitgebreider informatie: http://www.degoedezaak.amsterdam.

  Mijn buurman en ik hebben meteen afgesproken om in november 2017 weer die borrel van de VVAB te bezoeken. Ik hoop dat we dan weer aanvullende en belangrijke informatie opdoen.

  Marjan Haages-Witteman

 3. Vanavond, 30 oktober, komt actiecomité dijkenplein weer bijelkaar. Dan gaan we zeker dieper in op degoedezaak Marian. We moesten even bijkomen van alles en nu moeten we ons weer herpakken en doorstomen.

 4. Oh, dat kan ik mij helemaal voorstellen.
  Nog even dit. Tijdens de borrel van de VVAB op 17 oktober 2017 sprak ik ook een bestuurslid. Zij woont op de Nieuwmarkt. Ik kan haar ook nog vragen naar Stadsdorp Nieuwmarkt bij de volgende VVAB borrel.

Geef een reactie

Sluit Menu